Божидар Чорбаджийски: В ЦСКА бях в застой

Сега е правилното време за промяна, обяви централният защитник

Георги Атанасов Георги Атанасов

Централният защитник Божидар Чорбаджийски сподели мислите си след дебюта за Стяуа в румънското първенство. Той говори специално за Спортното шоу на Дарик и dsport.bg. Футболистът сподели, че условията в новия му клуб са на високо европейско ниво. ЦСКА винаги ще остане в сърцето му, въпреки че не се е чувствал щастлив. Чуйте какво каза той и в аудиото.

- Как се чувстваш в Стяуа?
- Чувствам се добре, като цяло една невероятна база. Условия, които са абсолютно на европейско ниво – апаратури, терени, фитнеси и т.н. Удовлетворен съм от условията и отношението на домакините. За мен остава единствено да работя здраво и да покажа на какво съм способен.

- Разкажи за дебюта си, за съжаление не беше от най-добрите. Беше ли напрегнат?
- Бях доста спокоен. Може би лекото напрежение, чисто футболно, може да е повлияло. Отдавам червения картон на това, че не бях играл един месец в България, отидох в ново първенство, което е много различно от българското. Много бързо първенство, много отворено, много голове. Картона, който ми дадоха, който може би в България или някой друг мач няма да бъде даден. Тези неща ми помогнаха по-скоро, защото от тук нататък ще бъда подготвен, ще знам какво да очаквам. Във всеки един случай трябва да извлечем и положителното. Извадих си поуките от дебютния ми мач и се надявам да ми бъдат полезни занапред и това е основата за едно добро начало.

- На 24 години ли бе моментът да направиш крачка извън граница?
- Абсолютно, да и търсих точно това нещо да се случи. След като ЦСКА спря да разчита на мен, потърсих някакво спасение и по някакъв начин опитах да си съживя кариерата, защото в последните 4-5 месеца съм в един застой, който мен лично не ме удовлетворява като футболист, като професионалист. Говорих с ръководството и ги помолих да ми съдействат и да ми помогнат да бъда щастлив отново, защото, когато аз не играя и най-вероятно не успях да се докажа пред новите треньори, не съм щастлив. Това си личеше и на тренировките и просто помолих ръководството да постъпи с разбиране към мене и да ми помогне. Те наистина го направиха. 24 години е една невероятна възраст за футболист като мене, защото аз съм защитник и на моята позиция се гледа доста по-снизходително. Повечето отбори търсят опитни централни защитници, но за централен защитник мисля, че 24-годишна възраст е едно напълно задоволително отиване в чужбина.

- Какво се случва в съблекалнята на ЦСКА, имаше ли напрежение?
- Не, нямаше изобщо никакво напрежение, напротив даже. Аз мога да говоря единствено и само за себе си и това, което казах първоначално е, че просто не можах да се докажа нито при господин Пенев, нито при Люпко Петрович. За да свърша с Бодуров и Пинто не искам да взимам никакво отношение, но това, че не съм щастлив беше ясно на половин червена България., дори на ръководството, дори на съотборниците ми, които всъщност ме подкрепяха през цялото време и ме окуражаваха, защото това е колективен спорт и в крайна сметка, когато аз не съм щастлив, заразявам и другите около себе си, но те опитаха да ме окуражат и доста време се наистина се държах. Опитвах се да тренирам, да дам всичко от себе си, но явно не е било достатъчно и треньорското ръководтсво не е оценило моите усилия на терена, на тренировки всеки ден. Може би и да не съм заслужил, може и всичко да е било плод на мое слабо представяне и така нататъка. Аз винаги първо съм възпитан, така че да търся вината в себе си. Видял съм къде са насадени и от тук нататък се надявам да върша само хубави и положителни, добри моменти за мен. Само и единствено се моля да съм здрав.

- Мислиш ли, че този отбор на ЦСКА е готов да се бори за титла и купа?
- Разбира се, аз още съм футболист на ЦСКА. Дори да се върна след Нова година, дори да не го направя, аз оставам винаги фен на най-добрия отбор в България. ЦСКА винаги се бори за купа и за титла, защото това е мястото, което принадлежи като клуб и мисля, че няма никакъв проблем. Има прекалено много мачове до края на първенството, така че ЦСКА да намери своя ритъм.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още