Валери Божинов взе участие в благотворителния турнир „Надежда за Криси“. След това той говори пред медиите за решението си да напусне Ботев Враца, проблемите на българския футбол и даде за пример как се прави в Сърбия. Култовият нападател поздрави Борислав Михайлов за свършената работа като президент на БФС:

„По собствено желание си тръгнах от Ботев Враца. Не виждах вече развитие. Мисля, че миналата година лично аз дадох 1000 процента за отбора. Успехите, които постигнахме, няма да се повторят дълго време. Не исках да се връщам. Така ми се случиха нещата, че нямах друг вариант. Почнах подготовка с тях и баща ми беше там. Щеше да е неуважително да отида в друг български отбор. Моето време се изчерпа в Ботев Враца, така че за мен съм взел правилното решение.  Ще видим къде ще играя. Просто сега искам да си почина, да обмисля, да прегледам къде е най-добре. Надявам се да има предложения. На този етап няма нищо конкретно. За мен е най-важно да съм жив и здрав".

"Имам много добри отношения с Ники Митов, виждаме се, вечеряме заедно. Много го уважавам. Това, че имам приятелски отношения, не означава, че ще ходя в Хебър Пазарджик. Доста хора познавам в България, това не означава, че ще отида при тях. Няма такива неща".

"Трябва да сме реалисти. Едно е да ти се играе в чужбина, друго е да имаш предложения. Желанието е едно, а дали ще се случат някои неща само Господ знае".

"Пожелавам на всички да играят там, където аз. Всеки ден пишат за мен всякакви неща, но историята си история. Няма как да се промени. Къде играят нашите футболисти? Имаме ли трансфери навън? Това е един от проблемите на българския футбол. Вчера 18-годишен полузащитник от Партизан в Монако, ние не можем да продадем един Стаси, който е водещ футболист в Левски. Лудогорец няма един българин. Недялков има потенциал, млад футболист. Чичо Венци продава футболисти, но не е на ниво като в чужбина. Говорим за символични суми".

"Младежите имат потенциал. Треньорът е селектирал добри футболисти и лично на мен ми харесва как играят и се раздават. Хубавото е, че всеки от тях играе в клуба си. Само така може да има успехи и резултати. Да пожелая на младежите да се класират, имат потенциал, имат всичко. Пожелавам им успех както на младежите, така и на мъжете".

"Никой няма да прави промени, ако са добре нещата в българския футбол. Искам лично да благодаря на Борислав Михайлов, уникален човек, уникален мъжкар. Под неговото ръководство 15 години се направиха много неща. Неслучайно има уважение от ФИФА и УЕФА към него. Това е доказан човек. Със сигурност промените ще бъдат за добро. В Сърбия имат право да играят четирима чужденци. Квотата е такава и се налагат местни футболисти, в България не е така“, завърши Валери Божинов.

Чуйте цялото изказване на Валери Божинов в прикаченото аудио.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS