БПФЛ и европейските футболни лиги предложиха на УЕФА да увеличи парите от фонд ''Солидарност''

dsport.bg

Президентът на Българската професионална футболна лига Атанас Караиванов и членът на управителния съвет Добрин Гьонов взеха участие в Общото събрание на Асоциацията на Европейските футболни лиги, което се проведе между 20 и 21 април в Прага.

Едно от най-важните решения, които бяха взети на форума, е свързано с отправено предложение към УЕФА за значително увеличаване на фонд „Солидарност“ от 4% на 10% от общите приходи в Европейските клубни турнири, които също ще се увеличат от 3,6 млрд. евро до 4,8 млрд. евро на сезон за следващия цикъл между 2024-2027 година.

Този фонд е насочен към клубовете от европейските първенства, които не участват в турнирите под егидата на УЕФА. В началото на 2023 година отборите от Първа, Втора и Трета лига разпределиха общо 2 016 000 евро от фонд „Солидарност“ на база участието на българските тимове в европейските турнири през сезон 2021/22.

В предложението на Европейските лиги се набляга на укрепване връзката на солидарните плащания с конкретни проекти, посветени на младежта и развитието на таланти, което би позволило на клубове, които играят само във вътрешните шампионати, да бъде по-конкурентноспособни и на трансферния пазар, което ще защити конкурентния баланс, както в местни, така и в международни състезания.

Декларацията на Асоциацията на Европейските футболни лиги бе подкрепена от всички лиги членове на организацията.

Христо Крушарски опрощава всички задължения на Локо Пд към него

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още