Бившият шеф на отбора Флавио Бриаторе се завръща в Алпин, след като беше назначен за изпълнителен съветник на тима от Формула 1.

74-годишният италианец, който спечели световните титли по време на два периода начело на отбора Енстоун, когато той беше собственост първо на Бенетон, а след това на Рено през 90-те и 2000-те години, беше назначен на новата роля от изпълнителния директор на Рено Грууп – Лука де Мео.

В изявление, обявяващо преместването, Алпин каза, че Бриаторе „ще се съсредоточи предимно върху области от най-високо ниво на екипа, включително: разузнаване на най-добрите таланти и предоставяне на информация за пазара на шофьори, предизвикателство към съществуващия проект чрез оценка на текущата структура и съветване по някои стратегически въпроси в рамките на спорта”.

Алпин има изключително лош сезон 2024 и са осми в шампионата на конструкторите с пет точки.

Бриаторе не е заемал официална роля в отбор от Формула 1, откакто подаде оставка в Рено през септември 2009 г. в светлината на скандала „Крашгейт“, който излезе наяве по време на Гран при на Сингапур миналата година. Впоследствие той получи доживотна забрана от моторния спорт от ФИА, която впоследствие беше отменена след обжалване от френските съдилища.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS