Британският съвет на полицейските служители и Полицейският колеж се извиниха на оцелелите и семействата на жертвите за трагедията на стадион Хилзбъро през 1989 г., при която 97 фенове на Ливърпул загубиха живота си.

Полуфиналният мач за Купата на Англия през 1989 г. остава най-трагичният спортен инцидент във Великобритания, след като пренаселеността доведе до смачканите 97 фенове. Веднага след инцидента полицията обвини пияните футболни запалянковци, но последвалата проверка ясно показа, че зрителите не са извършили нарушение, а кампанията за извинение от полицията продължи дълго време.

„Действията на полицията напълно се провалиха в задачата си спрямо жертвите на катастрофата „Хилзбъро“ и се извиняваме за неправомерните действия. Грешките на полицията бяха основната причина за трагедията, която засяга семействата и до днес. Когато беше необходимо лидерство, ние се отнасяхме към жертвите с липса на грижа и отчетност“, каза Анди Марш, генерален директор на Британския съвет на полицейските служители.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS