Британската тенис асоциация ще раздаде до 20 милиона паунда, за да помогне на своите състезатели, треньори, тенис комплекси и официални лица по време на пандемията с коронавируса.

Играчите на сингъл, които са между 101-о и 750-о място и които до момента не са получавали финансиране от организацията, ще могат да се възползват.

Изпълнителният директор Скот Лойд и останалите от неговия екип са взели решение да намалят заплатите си с 20%, с което да се помогне на служителите на по-ниски позиции.

От финансирането ще могат да се възползват и играчи на двойки, които са между 101-о и 250-о място в ранглистата. Средствата целят да облекчат финансово играчите, които в момента нямат шанса да изкарват средства заради липсата на турнири.

Тенис комплексите пък ще могат да се възползват от безлихвен заем от 5 хиляди паунда, а средства ще има и за лицензираните треньори и официални лица.

„Тази пандемия поставя под сериозен риск продължаващото развитие на тениса. Основната ни цел с тези мерки е да запазим живи клубове и комплекси, както и да не загубим за спорта треньори и официални лица“, заяви Лойд.

Решението идва само дни след отмяната на Уимбълдън 2020. От най-престижния тенис турнир обаче са единствените сред надпреварите в Големия шлем, които имат застраховка при отмяна, което ще намали значително загубите.

Освен всичко друго се очаква след подновяването на тениса турнирите във Великобритания да бъдат с увеличен награден фонд.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS