Цанко Цветанов: Трябва да сме производители на футболисти

dsport.bg

Легендата на българския Цанко Цветанов бе един от гостите на Благотворителния турнир на dsport и Дарик радио. Той бе капитан на тима на Звездите и както обикновено се раздаде до краен предел. Цветанов говори след като се изпоти здраво и засегна належащите проблеми в родния футбол.

"Добре се чувствам. След като съм на терена, значи все още всичко е наред с мен. Винаги, когато има такива благородни каузи, винаги съм готов да участват в нашия състав", добави той.

"Не съм доволен, тъй като аз като капитан на отбора не можах да ги мотивирам достатъчно момчетата, за да спечелим турнира", заяви още Цветанов.

"Етър има добри шансове да остане в елита. Вярваме, че Петко Петков се е доказал като треньор, който може да работи с млади играчи. Етър ще се опита да тръгне по този път. В българския футбол няма как да се случат нещата. Виждате Черно море, Славия и Левски залагат на млади играчи", сподели Цанко.

"Вероятно и аз съм бил лош в първите си тренировки. Но имаше човек като Георги Василев, който е видял талант в мен, дал ми е шанс и успял да ми помогне, за да се развия", добави още той.

"Националният отбор е дълга тема. Гледаме резултата от днес за утре. Българският футбол трябва да приеме модела на производител на футболисти. Дори да звучи грубо. Например, една Холандия", добави Цветанов.

"Вярвате ли, че един човек може да е проблемът за родния футбол. БФС е единствената структурата, която оцеляла и има структура. Всеки ден има някакви състезания, има хора, които играят футбол, но за съжаление той не се гледа толкова", сподели той.

"Футболният Съюз трябва да се опитат да направят една стратегия за развитие на ДЮШ. Това си го говорим още като почнах да играя футбол. БФс не е туристическа организация. Собствениците, треньори също са проблем", добави Цветанов.

"Например, имахме разговор: "Защо не взимаш млади? Ами те старите се сърдят и развалят тренировката". Ами те старите не са ли били млади?".

"Докато Балъков беше треньор, той нарочно ги остави там, защото имат шансове. Но да, младежкият национален отбор има резултати, но като стил на игра съм колеблив", сподели той.

Чуйте цялото интервю на Цанко Цветанов в аудиото

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още