Евертън по драматичен начин в последния кръг успя да запази мястото си във Висшата лига. Минималната победа над Бортмут остави "карамелите" в английския елит. Вместо да празнуват оцеляването си, Евертън се бори с редица проблеми, които тежат на клуба. „Карамелите“ са изправени пред съдебно дело, което може да накара клуба да загуби десетки милиони паунда, ако се установи, че са нарушили правилата за финансов феърплей.

Както съобщават британските медии, изслушването е насрочено за 25 октомври.

В края на март случаят на Евертън влезе в независима комисия, разследваща разходите на клуба през сезон 2021/22. Разследването беше започнато, след като Лестър, Лийдс, Саутхемптън, Бърнли и Нотингам Форест поискаха от Висшата лига да разследва случая преди края на сезона.

В края на сезон 2021/22 Лийдс и Бърнли изпратиха писмо до ръководителите на лигата с искане за разследване дали отборът на Евертън е нарушил правилата, като е отчел дълг от £371,8 милиона за период от три години.

Висшата лига позволява максимален дълг от 105 милиона на тригодишно ниво, тези, които не спазват това правило, могат да бъдат наказани с отнемане на точки.

Тогава Висшата лига отговори на Лийдс и Бърнли, че смятат, че няма дело срещу Евертън.

Клубовете отново повдигнаха този въпрос през март тази година.

Според „The ​​Guardian“ сега клубовете са потърсили съвместно помощта на адвокати и настояват случаят да бъде напълно разследван, като същевременно твърдят, че никога няма да могат да получат адекватна финансова компенсация, и също така търсят спортни санкции и защита на почтеността на конкуренцията.

Въпреки че клубовете настояват за бърза процедура, от Лигата заявяват, че не могат и няма да бързат, така че изслушването по случая ще се проведе след четири месеца.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS