Четири сценария за Ла Лига

| Испания

Сезонът в Ла Лига бе спрян временно, като следващите два кръга са отложени за неопределено време. Президентът на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес обяви, че се работи по четири сценария за развитието на сезона.

В два от случаите Барселона ще завърши като шампион на Примера дивисион, а Кадис на Сегунда и ще спечели промоция за Ла Лига.

Окончателното решение ще бъде взето на 25 март, когато ще представителите на федерацията и лигата ще заседават.

Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, президентът Луис Рубиалес ще има последната дума.

Първи сценарий: всички кръгове да се доиграят

Ла Лига обяви спирането на първенството за следващите два кръга. Трябва да се прецени дали първенството ще може да приключи до 12 юни, когато по програма трябва да стартира Европейското първенство. Първият мач от Евро 2020 е между Италия и Турция в Рим.

Вторият сценарий: сезонът да бъде отменен

Ако ситуацията се усложни и се наложи спирането на първенството, федерацията и лигата могат да решат да анулират сезона във всички аспекти. Може да не бъде обявяван шампион и резултатите от първенствата да бъдат анулирани – да няма шампиони, да няма промоции и изпадащи. Участниците в следващия сезон да са всички отбори в същите категории, както през настоящото издание.

Третият сценарий: сезонът да бъде прекратен към 27-ия кръг

Сезонът може да бъде прекратен към 27-ия кръг. Това ще означава, че Барселона ще бъде шампион, а Реал Мадрид, Севиля и Реал Сосиедад ще играят в Шампионска лига, докато Хетафе и Атлетико Мадрид в Лига Европа. Майорка, Леганес и Еспаньол ще изпаднат, а вместо тях в Ла Лига ще се изкачат директно Кадис и Сарагоса. Този сценарий не е много вероятен поради една причина – не всички са се изправяли един срещу друг по равен брой пъти.

Четвърти сценарий: сезонът да бъде прекратен с резултатите от първия полусезон

Друг възможен сценарий, ако първенството не може да продължи, е шампионатът да бъде прекратен според резултатите от първия дял от шампионата. В този вариант всички отбори ще са изиграли по един мач един срещу друг. При този вариант Барселона пак ще бъде обявен за шампион заради по-добрата голова разлика в сравнение с Реал Мадрид, тъй като двата отбора завършиха първия дял с по 40 точки. Майорка, Леганес и Еспаньол ще изпаднат.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още