Четирима българи фигурират в официалните ранглисти, определящите в момента щангистите с шанс за спечелване на олимпийски квоти за игрите в Токио, пише сайтът на федерацията по вдигане на тежести.

Както е известно квалификациите бяха прекъснати поради световната пандемия и ще продължат най-рано през юни. Това осуети провеждането на континенталните първенства и на световния шампионат за младежи в Букурещ, след които трябваше да се станат известни крайните подредби в ранглистите на отделните категории. Първите осем в тях получават визи за Токио, а останалите 6 олимпийски квоти вотделните дивизии ще се определят по следния начин: по една от всеки континент плюс една уайлдкарт, която най-вероятно ще бъде предоставена на домакините. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.  

Каква е ситуацията с българите в момента, преди евентуалното подновяването на квалификациите през юни. Както е известно този път квотите са поименни и страната ни има право на максимум две при мъжете и две при жените. При дамите нямаме шанс за участие, но при мъжете четирима наши са поставени в ранглистите с шанс да спечелят олимпийски визи. От тях „най-близо“ до олимпиадата е Божидар Андреев. Европейският шампион е поставен на второ място в групата на световните визи в кат. 73 кг, веднага след лидера Жийон Ши от Китай. Големи шансове за втората българска квота имат Стилян Гроздев и Христо Христов, които в момента заемат континенталните визи съответно в кат. 61 кг и в кат. 109 кг, но преди провеждането на европейското в Москва в началото на юни. Четвъртият българин с място в ранглистите и с шанс за Токио е Юндер Бейтула, който обаче е първа резерва в Европа и ще трябва да измести от континенталната квота Андрес Едуардо Мата Перес. Испанецът има в момента 3641 т., а Юндер е с 3605 т., съобщава фейсбук страницата на БФВТ.

Ето подробности за всички наши щангисти, които все още са с шанс за двете български олимпийски квоти.

Стилян Гроздев заема в момента европейската квота в кат. 61 кг с 3124 т, най-близо след него е турчинът Фердъ Хердал с 2840 т. Стилян има шанс и за световна квота, тъй като е първи под чертата, на девето място с изоставане от само 100 т. след осмия Хенадз Лапцев от Беларус

Божидар Андреев заема в момента втората от осемте световни квоти в кат. 73 кг с 4173 т., на 885 т. след китаеца Ши. Последният със световна квота изостава с над 600 т. от Божидар. Само чудо може да попречи на Андреев да участва в Токио, тъй като дори и да се  случи нещо със световната му квота, с точките си той е абсолютен лидер за европейската.

Юндер Бейтула е само на 85 точки от световна квота в кат. 81 кг, тъй като осмият – Нико Мюлер от Германия има 3690 т., а българинът е с 3605 т. Юндер обаче има шанс и за евроквотата, защото испанецът Перес е само на незначителните 36 т. пред него.

С големи шансове за олимпиадата в Токио е и тийнейджърът Христо Христов. Със своите 3352 т. европейският шампион при 20-годишните е лидер за европейската квота и само на 6 т. от осмото място за световните визи, което в момента се заема от южнокорееца Кисам Жеон. Христо е олимпийски вицешампион от младежките игри в Буенос Айрес 2018.

Двамата българските участници на олимпиадата в Токио ще се определят както от спечелилите квоти след края на всички квалификации, така и от моментната форма на евентуалните ни четирима с право да се появят на подиума в японската столица. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS