Чичото на Новак Джокович – Горан говори специално пред Дарик радио и dsport. По думите му световният №1 в тениса е бил отведен в затвор от местната полиция, а към него са се държали като с животно.

Горан Джокович нападна турнирния директор на Australian Open и разкри подробности около гръмналия скандал.

Както е известно Ноле бе задържан в хотел за незаконно пребиваващи в Австралия. Той пътува до Мелбърн, след като му беше дадено медицинско изключение да играе на Australian Open, но граничните служители отхвърлиха визата му в сряда.

Ето какво каза чичото на Новак - Горан Джокович специално за Дарик радио и dsport:

- Поздрави на българските приятели. Винаги пазя най-добри спомени от България.

Как е Новак?

- Както знаете, Новак практически е в затвор. Въпреки че е хотел, това е затвор. Иначе сравнително добре. Днес празнуваме Коледа по стар стил и за съжаление той ще празнува своята православна Коледа в затвор.

Коледа в затвора?

- Да, практически е затворен в затвор. Отведен е с полиция в затвор.

Дали сте говорили с него днес?

- Чухме се с него, той има възможност за комуникация, има мобилен телефон… Честитихме си Коледа един на друг. Адвокатите му работят за освобождаването му и така са нещата.

Защо се случи така?

- Случи се заради Австралийската тенис федерация и очаквам оставката на директора на турнира Крейг Тайли, у когото е основната вина. Излъгаха Новак да пристигне в Австралия, дадоха му виза, а на границата постъпиха по този начин. Той има медицинско изключение по всички правила и закони на щата Виктория. Безобразно е и от страна на федерацията, и от страна на директора на турнира, че и до момента към него се държат като към някакво животно.

Какъв е точно документът за медицинско изключение на Новак?

- Това важи за всички, не само за него – има още дузина тенисисти, които имат такъв документ. Той се равнява на състояние, при което си преболедувал коронавирус в рамките на половин година – имаш негативен тест и сътветното количество антитела. Това беше условието за придобиване на австралийска виза, той го направи, придоби виза и така се качи на самолета от Дубай.

Какво очакваш да реши съда?

- Не очаквам нищо по-специално. Надявам се съдът да е безпристрастен и, ако е така, той ще присъди в полза на Новак. От друга страна, по информация от австралийските власти, без да има съдебен процес тази ситуация може да доведе до 3-годишна забрана за влизане в Австралия. Затова той иска да докаже, че е прав.

Възможно ли е да играе в турнира?

- Теоретично е възможно. Но шансът според мен е само теоретически. Лошото е че така турнират Откритото първенство на Австралия ще бъде на ниво Чалънджър! На практика е срамно и за Австралийската тенис федерация и за Австралия като държава да са арестували № 1. Това е като някакъв филм на ужасите, невероятно е.

Кой е причината за това, което се случва?

- Както вече казах, виновните са Австралийската тенис федерация и директора на турнира Крейг Тайли, които са причината Новак да пристигне в Австралия и му осигуриха виза. На практика те поискаха от него само медицинска документация от два независими лекарски центъра. Медицинската комисия издаде изключението и на това основание има австралийска виза. Знаете, никой не може да се качи на самолета без да има изрядни документи за влизане в страната – паспорт, виза. От друга страна, знаете, че Новак има статута на дипломат, той сръбският посланик по света, така че още повече имаме основание да се придържаме към всички международни норми. Безобразно и страшно е австралийският премиер да се заиграва с някакви политически игри, това няма нищо общо със спорта.

Това е политическа игра?

- Абсолютно. Абсолютно! Незачитане на нищо и потъпкване и така Новак е замесен в ситуация на предстоящи избори в Австралия в рамките на три-четири месеца… Но само, ако може Инес да ти кажа нещо важно, което ми прави впечатление – другите играчи не показват солидарност! Това е невероятно от страна на спортисти и колеги и напомня на аферата с Рафаел Надал. Срамно е това! Всички трябва да са на страната на спорта, да са обединени, а толкова сега други си правят пр-кампании на гърба на Новак. Нова не е нормално. Личното ми мнение е, че това е срамота. И от АTP да не излязат със защита на играча и Гауденци да изрази подкрепа. Имаме информация , че от утре това може да се случи и на други играчи.

Наистина какво искаш да кажеш за австралийските власти?

- Какво въобще да казвам за тях, това тяхното е шовинизъм, безобразни, евтини политически игри. Това е срамно за Австралия и австралийския народ.

Но това са закони, нямаш ли ваксина - не влизаш...

- Не, не , спорно е. Защото не му казаха, че не може да отиде, ако няма ваксина и той да каже "нямам и не искам ваксина", а те му казаха „можеш да дойдеш" и му дадоха виза, и после не я приемат. Това е срамното. Това е точно като на лов на диви животни с поставяне на капан. Това е срамота. Девет пъти печелиш в Мелбърн и т.н. и сега такова разочарование.

Ти ваксиниран ли си?

- Да, да, да. Смятах да отида в Австралия. Но има разлика между мен и Новак и това дали той иска да говори по тази тема, а и ситуацията. Ако иска да каже той, нека, или не, но при всички положения той придоби валиден медицински документ, че не може да се ваксинира, той бе позитивен за коронавирус, прекара го, сега е негативен, има антитела и за това получи валидна австралийска виза. Благодаря за вниманието и поздрави на моите български приятели.

Джокович с първи думи след задържането му в Мелбърн

Сам в хотела: Новак Джокович на Коледа

Австралийски министър: Джокович не е държан като пленник, свободен е да напусне страната

Без Джокович на Australian Open, Австралия анулира визата на сърбина

Няма мърдане: Ноле остава в хотела с емигранти до понеделник

Братът на Джокович: Няма да допуснат Новак в Австралия в следващите три години

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS