Човекът, който надбяга Юсейн Болт

Бойко Димитров Бойко Димитров

Кой е най-бързият човек в света? На този въпрос болшинството от хора на Земята ще отговорят кратко и ясно: "Юсейн Болт, разбира се". Все пак ямайският сприньор е един от най-великите атлети в историята, като държи световните рекорди на 100 и 200 метра. Специалистите дори смятат, че светът трудно ще види скоро друг като Болт. Тук обаче ще ви разкажем за един човек, който е по-бърз от ямаеца. Поне така твърдят цифрите. 

Първо ще трябва да ви запознаем с героя на днешната история. Името му е Шриниваса Говда. Той е на 28 години и живее в град Муудабидири, област Дакшина Каннада. Градчето е доста малко за мащабите на Индия - едва 29 хиляди жители. Говда е строителен работник, който си изкарва прехраната, обикаляйки съседните населени места в търсене на поминък. Шриниваса е съвсем нормален човек, който обаче има доста необичайно хоби. Той е състезател по традиционния за някои части на страната спорт - камбала. 

Камбала e състезание с биволи, което се провежда всяка година в югозападните щати на Индия. Особено популярно е в Дакшина Каннада, откъдето е нашият герой, Карнатака и Керала. Сезонът започва през ноември и продължава до март. В момента в страната има 18 асоциации по камбала. През сезона пък се организират общо 45 състезания. Какви са правилата на самия спорт? Те са прости. Състезателите трябва да тичат през влажен и кален терен, държейки за въже два бивола. Който стигне пръв до финалната линия, печели. Животните пък са вързани едно за друго, за да се избегнат инциденти в случай, че някое от тях тръгне в друга посока. Биволите са красиво украсени с различни символи, които почитат местните традиции.

Да се върнем обаче на "рекорда" на Говда. Той е един от многото състезатели, които стартират в надпреварата, провела се в началото на февруари в село Аикала, близо до град Мангалуру. Нашият герой впечатлява всички, след като успява да пробяга дистанцията от 142,5 метра за удивителните 13,62 секунди. Видеото от неговото постижение веднага обиколи социалните мрежи и световните медии. Специалистите пък изчислиха, че 28-годишният строителен работник е пробягал дистанцията от 100 метра за 9,55 секунди. Това е с 0,03 по-бързо от световния рекорд в дисциплината, който е притежание на легендарния Юсейн Болт. 

Заради феноменалното си постижение Шриниваса Говда бе поканен от министъра на спорта на Индия Кирен Рижижу да мине проби в Националния спортен център в Бенгалуру, за да се види, дали той има бъдеще като професионалист. Скромният строител обаче отказа предложението. Причината е, че самият той не се чувства готов да се впусне в света на атлетиката, както и да предаде своя спорт. Затова Говда коментира и сравненията с Юсейн Болт доста скромно.

"Хората ме сравняват с него. Той обаче е световен шампион, а аз просто тичам в един кален и влажен коридор. Не мога да счупя рекорда на Юсейн Болт. Още от дете тренирам само по риза, грижа се за биволите си и бягам с тях. В камбалата, когато те бягат бързо, се опитваш да следваш темповете им. Всичко се дължи на биволите", казва с усмивка индиецът.

Така, за съжаление, свършва невероятната история на нашия герой. Строителният работник, който може би е по-бърз от Юсейн Болт. Шриниваса Говда отказа възможността да опита късмета си в леката атлетика, тъй като иска да продължи да се занимава със спорта, който от векове практикуват неговите предшественици. Въпреки това той ще остане в историята като този, който догони, а може би и задмина, поне с малко, най-бързия човек на света.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още