Чудо: Млада звезда на Аякс се събуди след почти 3-годишна кома

| Световен футбол

Футболистът на Аякс Абделхак Нури като по чудо се събуди, след като две години и девет месеца бе в изкуствена кома. 22-годишният нидерландец припадна на терена през юли 2017, получавайки сърдечна аритмия.

Впоследствие получи и необратимо мозъчно увреждане. Според нидерландския сайт AD Нури сега е буден и „спи и се храни, но се нуждае от съдействие“.

Братът на Абделхак споделя пред AD, че футболистът е „добре“ и живее в къща, специално построена за него. Двамата си комуникират не с думи, а със знаци като например вдигане на веждата. Може би най-добрата новина е, че той вече може да гледа футбол и да се вълнува, докато го прави.

Баща му Мохамед споделя, че цялото семейство е минало през сериозни изпитания: „Трябваше да полагаме огромни грижи за него. Опитвахме се сами да се справяме“.

Новините са изключително добри за семейството, което през 2017 година смяташе, че Нури няма шанс да се възстанови и завинаги ще остане в кома.

Брат му тогава заяви: „Той не може да ходи, да говори, не ни разпознава, не знае кои сме. Не чувства нищо и не чува нищо. Според докторите никога няма да се възстанови“.

Невероятно, но факт – Абделхак вече отново комуникира и прекарва време със семейството си.

Интересното е, че младият футболист изиграва роля в трансфера на Френки де Йонг в Барселона. Самият полузащитник на каталунците разкрива: „Той комуникира с мен много през лятото, преди да подпиша с Барселона. Аз го посетих, седнах до него. Майка му влезе в стаята и го попита „Къде Френки трябва да отиде? В Барселона?“. В момента, в който тя изрече тези думи, той повдигна веждата си. Беше много специален момент“.

Нури бе смятан са бъдеща звезда на Аякс преди да припадне по време на предсезонен приятелски мач срещу Вердер Бремен в Австрийските Алпи. Преди началото на срещата Абделхак се оплакал от болки в стомаха и, че не е спал добре през изминалата нощ. Въпреки всичко на полувремето той се появи в игра, заменяйки Хаким Зиеш.

В 72-рата минута на мача изведнъж Нури се свлече на земята. След 10 секунди съдията разбра, че футболист е припаднал и спешно се нуждае от медицинска помощ. Скоро настъпва паника след футболистите, а лекарският щаб на Вердер Бремен се притичва на помощ на този на Аякс. Нури бе откаран по спешност с хеликоптер в болница, където бе поставен в изкуствена кома. Въпреки че на няколко пъти показваше добри признаци, прогнозите не бяха обнадеждаващи.

Юрген Клоп – емоционалният гений, който от 11-годишен дава наставления

Денят, в който преди 45 години се роди легендата за Роки Балбоа

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още