COVID-19 причинява щети за над 4 милиарда на клубовете от големите първенства в Европа

| Световен футбол

Разразилата се коронавирусна пандемия вероятно ще струва на европейските футболни клубове от големите първенства около 4 милиарда евро (4,52 милиарда долара) в пропуснати ползи, показва проучване, публикувано от асоциацията, която ги представлява - ЕКА. В анализа на Европейската клубна асоциация се посочва, че загубите за следващия сезон дори ще бъдат още по-сериозни, въпреки очакванията той да бъде пълен и непрекъснат.

Финансовото въздействие на COVID-19 върху европейските клубове, доколкото можем да видим сега, вече е сеизмичен шок, дори при повечето първенства, които продължават, заяви изпълнителният директор на EКA Чарли Маршъл.

Финансовото въздействие не спира веднага в момента, в който първенството се възобнови. По-скоро ще продължи през следващия сезон и трябва да вземем мерки за създаване на по-устойчива футболна индустрия в дългосрочен план, смята още експертът по управление на клубовете.

Европейският футбол беше спрян в огромната си част в средата на март. И въпреки че първенствата се подновиха през юни, то навсякъде в големите страни те се играят без публика. Това беше особен удар в по-малките лиги, където клубовете са по-зависими от постъпленията от билети, както и от консумацията на стадионите.

В 55-те национални асоциации на Европа има повече от 700 клуба от първите дивизии, въпреки че неотдавнашно проучване на УЕФА показа как първите 30 от тях се равняват на почти половината от общите приходи на клубовете.

Анализът на Клубната асоциация показва, че приходите на клубовете ще спаднат от приблизително 22 милиарда евро на 20,4 милиарда през този сезон и от 23,1 милиарда евро на 20,7 милиарда през 2020/21. Тези цифри не включват приходи от трансфери на играчи.

Маршъл каза, че предстоящият трансферен прозорец ще даде индикация за състоянието и устойчивостта на футбола, но че клубовете и лигите трябва да се възползват от възможността да се изграждат по-устойчиво за бъдещето, което никой не знае какво ще предложи.

"Това е наложително, тъй като все още живеем с COVID-19 и ако не друго, научихме се да бъдем гъвкави и подготвени. Непредсказуемостта е част от нашето бъдеще", каза той.

По-детайлната извадка показва, че първите 10 първенства в ранглистата на УЕФА-включително голямата петица на Англия, Италия, Германия, Испания и Франция, би загубила 3,6 милиарда евро, като загубата на приходи от продажбата на билети възлиза на 1,5 милиарда евро през двусезонния период, който е очертан в проверката.

Седем от тези 10 лиги рестартираха сезоните си, докато Франция, Нидерландия и Шотландия обявиха предсрочен край. Доходите от ТВ права също намаляха, а и специално във Франция и Нидерландия не се знае кога публиката ще се върне на терена.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още