ЦСКА и Лудогорец картотекират до утре в Лига Европа, ще има ли отпаднали играчи?

Веско Вълчев Веско Вълчев

Българските представители в груповата фаза на Лига Европа ЦСКА и Лудогорец имат срок до утре вечер да картотекират своите отбори за шесте мача, които трябва да изиграят до средата на месец декември. На практика това картотекиране е изключително важно, тъй треньорите трябва да изберат точните футболисти, които да влязат в определената от УЕФА квота.

Какви са правилата на УЕФА?

Всеки един клуб може да запише не повече от 25-ма играчи в Лист А, на които да разчита по време на мачовете в груповата фаза. Разбира се има и няколко условия. Първото условие е да бъдат записани минимум двама вратари. Клубовете също така разполагат със 17 отворени свободни позиции, на които няма ограничения. Тук идват и двата тънки момента. Освен 17-те свободни позиции отборите имат още 4 позиции за футболисти, които между 15 и 21 години са играли минимум 3 години в клубове от дадената футболна федерация. Също така има и още 4 квоти за собствени юноши, който също минимум 3 години в периода между 15-ата и 21-вата си годишнина са били част от съответния клуб.

Дълги години Лудогорец нямаше възможност да запълни квотата от 25 играчи най-вече заради липсата на собствени юноши, които да са готови за първия отбор.

Освен тези ограничения за Лист А клубовете могат да запишат неограничен брой футболисти в Лист Б, където влизат всички играчи до 21 години, които минимум два сезона преди настоящия са били част от футболния клуб.

Ще трябва ли ЦСКА и Лудогорец да оставят играчи извън картотеката за Европа?

ЦСКА

Изглежда "червените" няма да имат такъв проблем дори да привлекат чужденци до края на трансферния прозорец. Това ще даде възможност Стамен Белчев да запише за груповата фаза всички футболисти, които има налични.

Към момента ЦСКА разполага с 14 чужденци, които могат да влязат в 17-те свободни слота. Очаква се Али Соу да бъде продаден, което ще намали бройката до 13, но все пак ЦСКА чака и нов чужд нападател.

За двубоя срещу Базел ЦСКА картотекира 25 играча, а извън тази картотека остана Иван Турицов, който е контузен. Турицов обаче сега може да заеме мястото на Али Соул или Тонислав Йорданов, за когото се говори, че ще бъде преотстъпен.

ЛУДОГОРЕЦ

При шампионите нещата стоят малко по-различно. За двубоя си с Динамо Брест те бяха картотекирали 23-ма футболисти.

Основният проблем пред Лудогорец е наличието на 19 чужденци, а от тях могат да бъдат картотекирани само 17, които да заемат свободните слотове. Вандерсон е трайно контузен и едва ли ще получи картотека. Анисе също получи травма, която обаче не е сериозна. Дали Лудогорец ще жертва вратаря Ренан или някой друг предстои да разберем, но очевидно един от чужденците няма да може да играе в евротурнирите.

Всъщност ребусът е малко по-сложен, защото в отбора има повече от 4-ма играчи, които са играли в България между 15 и 21 години, но не са юноши на клуба. Това са Пламен Илиев, Владо Стоянов, Георги Терзиев, Антон Недялков и Светослав Дяков. Тоест един от тях или трябва да мине в свободните слотове или да не получи картотека.

От гледна точка на собствените юноши Лудогорец разполага с Доминик Янков, Иван Йорданов и четвъртия вратар Дамян Дамянов. Това дава възможност за допълване на списъка с футболисти от Лудогорец Б, което вероятно ще се случи за всеки случай.

Могат ли да се правят промени?

Промени в картотеката за Лига Европа са невъзможни до края на груповата фаза с едно изключение. Може да бъде сменен само вратар и то при положение, че бъде доказана дълготрайна контузия. Така, ако Лудогорец и ЦСКА искат да се подсилят трябва да го направят до края на деня със сключването на договори и до утре с картотеката в Европа.

Има ли облекчения заради COVID-19?

Въпреки опасността от заразяване с коронавирус УЕФА не е предвидила допълнителни възможности за промяна в картотеката на база пандемията. Така клубовете ще бъдат изправени пред сложна ситуация, ако някой от тях има проблеми със заразени футболисти. Според правилата мач от евротурнирите може да се изиграе при наличието на минимум 13 здрави футболисти, сред които 1 вратар, от Лист А на картотеката.

При всяко положение ЦСКА и Лудогорец до утре трябва да заявят своите състави за мачовете от Лига Европа, а ако има въпросителни то явно последната дума ще имат треньорите.

Спряганият за ЦСКА лети към България?

ЦСКА продава Али Соу до часове

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още