Пет отбора от efbet Лига са изпаднали в патова ситуация, тъй като могат да загубят ключови футболисти за първите мачове след подновяването на първенството. Става дума за тимовете на ЦСКА, Лудогорец, Берое, Локомотив Пловдив и Монтана, които имат в редиците си национали от африкански държави. Причина за притеснението е заповед на Министерството на здравеопазването от миналата седмица, която задължава всички пристигащи в България лица от Африка да преминат през задължителна 10-дневна карантина. Карантината не се отменя независимо дали са представени негативни PCR тестове.

Това означава, че футболистите, които са повикани за играят мачове в зона Африка ще се приберат в България на 1 или 2 април, което означава, че със сигурност ще бъдат извън игра за първия уикенд след подновяването на първенството.

Най-засегнати изглеждат от Берое, които имат петима повикани футболисти от Африка. Това са Ибрахима Конте от Гвинея, Гаюс Макута от Конго, Кукула и Стив Фуртадо от Кабо Верде и Илиас Хасани от Алжир.

В Лудогорец имат трима национални от Африка – Абел Анисе от Мадагаскар, Мавис Чибота от Конго и Оливие Вердон от Бенин.

Повиквателна за националния отбор е получил и един от най-постоянните футболисти на ЦСКА Брадли Мазику, който играе в Конго. 

Твърд титуляр на Локомотив Пловдив също попада в тази категория. Това е централният бранител Давид Малембана, който играе за Мозамбик.

Монтана също има футболис попаднал в национален отбор. Това е Давид Кики, който защитава цветовете на Бенин.

Все още не е ясно как ще реагират клубовете и дали няма да поставят вето на пътуването на своите футболисти за националните отбори.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS