Дяков пред dsport: Отказах на двата най-богати клуба в България, а сега ме нарекоха ''заплатаджия''

Веско Вълчев Веско Вълчев

Бившият спортен директор на Пирин Благоевград Светослав Дяков даде специално интервю пред Дарик радио и dsport по-малко от ден, след като обяви, че напуска клуба. Той стори това след домакинската загуба с 1:4 от Септември в двубой от 15-ия кръг на шампионата, в който именно Дяков водеше „орлетата“.

„Отборът не върви добре, не играехме добре и така стана. Може да има и други неща, които според мен не са добре и затова взех това решение преди няколко дни, че по-добре за мен и за клуба е да напусна“, заяви той ден, след като обяви, че напуска родния си клуб.

Той разказа малко повече за ситуацията в клуба на ниво ръководство: „Всеки може сам може да прецени кой е виновен и кой – не. Моето решение е свързано с доста фактори. Когато бях назначен на тази позиция, за мен най-важното бе обществеността в града, в частност футболната общественост да се обедини. Такова нещо не се получи. Не знам защо, поради една или друга причина и смятам, че вина имаме хората в ръководството. Все пак ние управляваме клуба. Управляваме е доста силно казано, защото все пак имахме доста ограничени правомощия, но все пак се кичихме с тези титли директори, за да може в трудни моменти да взимаме тежки решения. Не се получиха нещата, както аз исках. Не всичко, което исках, се случваше и затова мисля, че когато нещата не стават така, както аз смятам, че трябва да бъдат, ще си тръгна, защото не съм бил в Пирин заради пари. Беше ми болно вчера, когато някои хора, които ми казаха „заплатаджи“. В последната ден година отказах на двата най-богати отбора в България да напусна Пирин. На тези отбори съм отказал и някой да ми казва „заплатаджия“ е много грозно и  не искам да го чувам по мой адрес, тъй като това не е истина“.

„Има, да. Не искам да влизам в конкретика, не искам да изпадам в детайли. Уважавам всеки, който е работил в Пирин, но доста от тези неща повлияха, но не само те“, заяви той относно това дали напускането му има нещо общо с последните катаклизми в клуба, свързани с напускането на Красимир Петров.

Той заяви, че няма представа на какво се дължи слабата игра на тима: „Не знам, Пирин изигра и добри мачове. В началото тръгнахме нелошо, но загубихме нелепи точки. Напрежението дойде в повече на футболистите, защщото има добри футболисти, опитни, но в определени мачове те не можаха да покажат това, което могат. Вчерашният мач също абсолютно се случи същото. Нямаше нищо общо с това, което се прави на тренировките не само от тази седмица, но и от предишните. Имам чувството, че когато дойде мачът, напрежението идва твърде голямо и накрая нещо не се получава“.

„Няма как да съжалявам, когато става въпрос за Пирин. Това е родният ми клуб. Угодих си на сърцето да завърша спортния си път като футболист тук. Когато ми предложиха да стана спортени директор прех, защото прецених, че има доста какво да дам и как да помогна в изграждането на клуба. Аз съм принципен човек и когато преценя, че нещата се случват не така, както трябва да бъдат, нищо не ме спира да си тръгна, макар и от любимия ми, родния ми клуб“, каза Дяков относно това, дали съжалява, че си тръгва.

Бившият халф заяви, че назначаването на Христо Янев за треньор на клуба не е съгласувано с него: „Не, не съм коментирал тези неща. Аз няколко дни преди мача със Септември съм взел решение и съм го съобщил. Името на старши треньорът е взето от другите ръководни фигури в клуба“.

„Аз приемам нещата на директор, на треньор и като цяло на хора, които трябва да поемат отговорности така, че когато е тежко, те трябва да застанат отпред. Много се колебаех какво точно трябва да направя, но прецених, че за клуба ще бъде най-добре да остана и да помогна срещу Септември. Надявах се да победим, да тръгнем напред и да си тръгна спокоен, че Пирин ще тръгне по правилен път. За жалост, не се получи това. Не се притеснявам от това, че аз съм бил на скамейката. Напротив, за мен водещите фигури в един клуб тябва да могат да поемат отговорност и то в трудните моменти, защото в лесните всеки се пъчи“, коментира още Дяков.

Той отхвърли възможността да остане в клуба при друго развитие на мача със Септември: „Никакъв шанс нямаше, каквото и да се случеше в мача със Септември. Аз дори документите за моето съгласие, че няма да остана в клуб още преди мача ги бях разписал. Така че мачът със Септември нямаше абсолютно нещо, дори с 5:0 да бяхме победили, решението беше взето доста преди това“.

Дяков изрази готовност да продължи работата си на ръководител: „Да, разбира се. Разбира се, че съм готов. Имах разговори с хората, които мисля, че трябва, така че съм готов. Смятам, че трябва да продължа по футболния си път, тъй като на мен това ми е животът и знам, че там мога да помогна с опита и характера си. Така че, отсега нататък съм отворен за разговори“.

„Доста сложен въпрос, на който и към момента нямам категоричен отговор. Не мога да кажа, ако трябва да съм честен. В България ситуацията е по-необичайна, отколкото трябва да бъде и не знам доколко нещата зависят от тези хора, така че все още съм малко разколебан“, заяви той относно това дали иска да бъде треньор или директор в даден клуб.

Пирин Благоевград официално обяви името на новия си треньор

Дяков: От утре вече не съм част от Пирин Благоевград

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още