Даниел Асенов: Ще опитам да зарадвам България със злато от Токио

dsport.bg

Многократният европейски шампион Даниел Асенов ще участва на своята втора олимпиада. Тайсъна ще боксира в категория до 52 килограма в Токио. Броени дни преди началото на форума на петте преплетени кръга, Даниел говори пред сайта на БФ Бокс за своите очаквания и надежди.

Даниел, повишава ли се вълнението с намаляването на дните до старта на Олимпийските игри?

- Да, определено се повишава. Вълнението е голямо, все пак това е най-големият форум. Чакам с нетърпение да бие първият гонг и да започнем. Дано всичко да мине наред. Психическото напрежение е малко по-голямо при мен, защото всеки ден ще трябва да минаваме тестове за коронавирус. Мерките ще бъдат много строги, но в крайна сметка отиваме да се състезаваме. Имам цел и когато стъпя на японска земя, ще се стремя да я изпълня.

Следиш ли често какво се променя по отношение мерките за безопасност в Токио?

- Всеки ден. Сигурно по 20 писма получавам с разяснения за това къде и какво може да правим. Ограмотяваме се, макар темата да е доста сложна. Но и да имам въпроси, винаги има към кого да се обърна – федерацията, треньорите, докторите, които да ми обяснят. Защото всичко е задължително, няма как да не го направиш. Става въпрос за документация, която трябва да попълниш.

Как се чувстваш физически? Готов ли си вече на 100 процента?

- Готов съм, да. Имам още няколко килограма, които трябва да сваля, но в близките дни ще го направя. Самата Олимпиада за мен започва на 26 юли и тогава ще съм във върхова форма.

Петър Лесов е последният ни олимпийски шампион в твоята категория, отпреди 41 години. Готов ли си да го наследиш?

- Смятам че да. Напълно. Тази олимпиада е много важна за мен, защото вече играх на една и имам нужния опит. Ще дам всичко от себе си и се надявам да зарадвам цяла България с олимпийския златен медал.

Кои са имената, които те притесняват най-много?

- Не е едно или две. Там няма нито един слаб и случаен боксьор. Всички са титулувани, медалисти от големи първенства. Всеки един отива, за да спечели титлата, няма да бъде никак лесно. Играл съм с всички, повечето съм ги побеждавал, така че е в моите сили да спечеля златото. Имам нужда от малко късмет и съдийството да бъде обективно. 

Късмет на жребия, може би?

- Да, това е най-важното. Трябва да имаш късмет, за да не се паднеш още в първия кръг с основните фаворити. Все пак трябва да се “вградиш”, както се казва. Ако имам късмет на жребия, вярвам, че мога да стигна до финала.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още