Датската тенис кралица слезе от трона

dsport.bg

Каролине Вожняцки приключи с тениса. Датчанката се отказа след като отпадна на Откритото първенство на Австралия. Ето обаче коя е симпатичната русокоска, която спечели толкова сърца през годините с изявите си на корта.

Тя е родена на 11 юли 1990 година в Дания. Тя е от спортно семейство. Баща й Пьотр е бивш футболист, а майка й Ана - волейболистка. Каролине има по-голям брат. И двамата й родители с поляци, които са емигрирали в Дания след като татко й отива да рита за Одензе. Скоро след като се установяват в предградието на Одензе, Дания, малката Каро се ражда. Тя израства най-вече с брат си Патрик. Малката Каро имитирала всичко, което той правел. Двамата много често са ритали футбол по поляните. Освен това са плували заедно, играли са хандбал, както и са тренирали спортна гимнастика. Но не след дълго Патрик се заинтересувал от тениса. Логично и малката Каро също.

Вожняцки почва да играе тенис едва на 6 години, като първата й ракета е дървена, а първата топка - гумена. Постепенно Каро започва да играе с баща си и брат нормален тенис. Татко Пьотър решава да запише дъщеря си, защото вижда в нея талант. Така тя отива да играе срещу по-напреднали в тениса играчи от съседните градове.

Когато Каро става на 12 години семейството й се премества във Фарум, Дания, тъй като там условията за тренировки са доста по-добре. Вожняцки става шампионка за девойки до 12 години.

Постепенно Каро започва да израства и да гази всичко по пътя си. Тя дебютира в турнира на 15 години на WTA турнира в Синсинати. Година по-късно тя почва да трупа все повече турнири и да изпъква сред конкуренцията.

Тя става номер 1 в световната ранглиста през 2010 година, въпреки че така и не успява да спечели турнир от Големия Шлем. Датчанката стори това най-накрая през 2018 година, когато триумфира в Австралия.

Визитка:
624 победи - 259 загуби
WTA титли: 30
ITF титли: 4
Най-висока позиция в ранглистата: 1 (11 октомври 2010)
Титли от Шлема: Australian Open (2019)
Печалби от наградни фондове: 34 075 665 долара

Извън корта Каро имаше връзка с професионалния ирландски голфър Рори Макилрой от 2011 до 2014 г. Двамата дори бяха заедно в София за Турнира на шампионките. Тя обявява техния годеж на страницата си в Twitter на 1 януари 2014 г. Но на 21 май същата година, се разбира, че Макилрой отменя годежа: „Проблемът е в мен. Поканите за сватбата, които изпратихме през уикенда, ме накараха да осъзная, че не съм готов за брак. Пожелавам на Каролине много щастие, което тя определено заслужава, и съм ѝ благодарен за всички прекрасни мигове, които имахме.“, обяви тогава Рори.

На Свети Валентин през 2017 година Вожняцки обяви връзката си баскетболиста Дейвид Лий. Двамата се сгодиха на 2 ноември 2017 година, а на 16 юни 2019 година двамата си казаха "да".

Семейството и неговото развитие пък е една от основните причини за отказването на Каро.

Вожняцки гледа по-различно на нещата от 2018 година Тя бе била диагностицирана с ревматоиден артрит преди миналогодишния US Open и съобщи новината в края на сезон 2018. Ревматоидният артрит (РА) е прогресиращо заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Най-общо той засяга по-малките стави на тялото, като тези на пръстите, палците, китките, краката и глезените; системният характер на заболяването обаче означава, че то може да засегне цялото тяло, включително вътрешните органи и съдовата система.

Преди известно време Каролин написа писмо, адресирано до себе си на сайта Player`s Tribune. В него разкрива историята на това как е минала пътя към върховете на играта, направлявана от баща си и неин личен треньор Пьотр.

Ето го писмото:
"Скъпа 11-годишна Каролин,

Да започнем с това, че татко е прав. Прав е напълно. Точно в целта. И днес, ти най-накрая го разбираш.

Откакто навърши 3 години, ти прекарваш часове наред, играейки какви ли не спортове.

Първо беше спортната гимнастика, после плуване, хандбал и... футбол. Да, ти беше убедена, че ще станеш футболист, нали? Но в Дания няма много момичешки отбори, нали ти е ясно. Ако още не го знаеш...

Татко не харесва това, че постоянно играеш с момчетата. Той иска да изградиш приятелства с момичета и те отвлича безцеремонно към тениса.

Ти не си сигурна дали е добър този негов план. Заедно учите играта от 7-годишна възраст, но в някои моменти не изглежда, че знаеш какво правиш. Но я се виж само - спечели националното първенство за девойки на Дания до 12 години, всичките ти мачове завършиха 6:0, 6:0.

Знаеш, че си добра, нали? Вече го усещаш, а си на 11.

След финала онзи репортер те пита за бъдещето ти - как го виждаш. Ти му каза, че искаш да си №1 в света. Така че, знай - татко ти е прав.

Тенисът е пътят, независимо колко обичаш футбола.

И това не е последният път, когато неговата точна преценка ще ти е от помощ, повярвай. Татко ще остане до теб във всяка твоя стъпка по пътя ти. Ще изкарваш с него страшно много време. И дори след победи над по-големи от теб съпернички като възраст, той ще сяда до теб и ще ти повтаря едно и също:

"Каролин, ще направя всичко, за да станеш още по-добра в тениса. Ще пътуваме където трябва, ще правим каквото трябва. Но трябва да знам - това ли е, което искаш в живота си? Обичаш ли тениса? Искаш ли го?".

Кажи му "да". Не се колебай. Той ще направи останалото.

Ще става в 6 часа всяка сутрин, за да те вози на тренировка. Вечер в 23 ч отново ще те води в тенис клуба, да поиграеш сама. Ей така, да удариш няколко топки на корта, когато вече няма мачове. Да усетиш играта.

Радвай се на тези моменти. Слушай всичко, обръщай внимание на всичко. Той и мама ще ти обяснят защо е важно да си добър човек преди всичко. Да се отнасяш с хората с уважение преди да очакваш това от тях насреща.

Оценявай какво прави семейството ти за теб. Както и колко е скъп спортът, с който сте се захванали, за да станеш ти добра в него.

Всички тези жертви са за тяхна сметка.

В следващите пет години ще ставаш все по-добра. Печелиш турнири, но не и пари - това са законите на младежките надпревари. Никога няма да чуеш мама и татко да се оплакват, че пътуванията и състезанията са твърде скъпи. Няма да усетиш нужда от каквото и да е.

Обещай ми нещо. Забавлявай се през цялото време! Всяка една стъпка по пътя към професионалния тенис си струва!

Скривай в паметта и сърцето си всеки момент - не само победите. Отношенията, емоциите, пътуванията... Когато ти стане трудно, винаги се обръщай към семейството за помощ. Те винаги ще са насреща.

Ще има моменти като онзи, когато си загубила толкова драматично, че не можеш да спреш да плачеш от яд, а татко отбива колата по пътя към дома, за да ти купи един плюшен мечок. "Това е за най-непримирим състезател", ти казва през смях и ти се засмиваш.

Ето това е любовта, Каро. Запази онзи плюшен мечок. Когато си професионален играч, печелиш добре и си във фокуса на вниманието, той ще те държи на земята и няма да ти позволи да забравиш важните неща и хора.

Успехът на професионалиста е непрестанно задължение на и извън корта. В някои моменти ще се задъхваш, сякаш не можеш да дишаш.

Дишай, Каролин. Дишай.

Защото ще има моменти като онзи през 2010-а, когато след победата ти в Китай над Петра Квитова си лягаш, знаейки, че на следващата сутрин ще си номер едно в света.

Затова, дишай.

Ще има и моменти, в които всичко ти се отщява. "Пак трябва да тренирам, пак трябва да ям същата храна, пак имам полет днес... Ежедневието на професионалния тенисист."

Ще има и хора, които се съмняват в теб, и критици... Ще има хора, които искат да се провалиш, щом веднъж си номер едно.

Не ги оставяй да ти повлияят. Остани си оптимист по душа, не ставай цинична и не се давай на циничните хора.

Медиите ще те вдигнат в небесата като звезда много бързо. Ще те свалят от там също толкова бързо. Разбирай огромното влияние на социалните медии! Това е много важно! Давай на феновете си истинското си лице, това коя си, какво правиш и как наистина се чувстваш. Не ги мами.

Накарай ги да те познават. Споделяй с тях ежедневието си, разбира се - запазвайки личните неща само за себе си. Ще ми благодариш за тези съвети един ден. Не се плаши от нови неща и възможности. Само веднъж ще имаш възможност да живееш.

Снимай се в реклами на ботуши, бъди гост в тв предавания, бъди креативна... Не пропускай нищо.

И още нещо ключово.

Тенисът не е за цял живот, Каролине. Планирай живота си и след него. Харесваш модата, а с опита, който татко ти ти е предал в бизнеса, изгради си стратегия за бъдещето. Той ти казва: "Можеш да осигуриш децата и внуците си, ако си внимателна и креативна."

И отново е прав.

Няма смисъл от мегаяхти и частни самолети. Не са ти нужни. Можеш да си позволиш едно Ferrari - ето, казвам ти го от опит. Онова, за което си мечтаеш в момента, когато си на 12. Едно червено Ferrari. Не шест. Не цял гараж. Едно, за да си сигурна, че си заградила още една мечта. Обичаш тази кола. Купи си я.

Работи здраво. Напипай нещата, които обичаш да правиш (освен тенис) и се опитай да си добра в тях. Запази детския си ентусиазъм за нещата. Обещавам ти, че ако изпълниш тези заръки, след години мама и татко ще се гордеят с теб. Знам го вече от опит.

Не забравяй мечока. Още го пазя. Нося го навсякъде с мен. И когато го слагам в багажа за поредното пътуване, става едно и също - спирам за секунда и се замислям. Мисля си какъв късмет имам да получа толкова любов и подкрепа през годините.

И това ме кара да се усмихвам всеки път.

Твоя, Каролин.", са казва в писмото.

Е тя спря с тениса на Australian Open 2020 след загуба от тунизийката Онс Жабур в третия кръг в Мелбърн. А последният й мач ще доменстративен срещу Серина Уилямс след няколко месеца в Дания. Тогава тя окончателно ще слезе от тенис трона! 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още