Бившият футболист на Левски и Берое Давиде Мариани, който е швейцарец с италиански корени, сподели своите очаквания към осминафиналния мач между Швейцария и Италия на осминафиналната фаза на Европейското първенство.

Мариани разкри специално за Dsport, че преди няколко седмица е станал баща със своята половинка.

Той смята, че Швейцария е лек фаворит в мача срещу Италия.

Давиде очаква Испания да стигне до финала на Европейското първенство и отличи играта на Ламин Ямал и Нико Уилямс.

В момента аз съм в Испания. Ние сме тук в дома на моята съпруга. Преди малко повече от месец станах баща. Тук е спокойно със семейството ми. Моето семейство от Швейцария също така дойде тук при нас. Всички се наслаждаваме на времето с моето момченце. Радваме се на хубавото време и храна тук в Испания. По-трудно ми е да следя мачовете от Европейското първенство заради бебето, но когато той спи, имам възможност да гледам мачовете. Наистина използвам това време за релакс, знаеш, че обичам да гледам мачове, така че се наслаждавам на това време, когато мога. Повече гледам мачовете на Италия и на Швейцария на Европейското първенство, също така и на Испания, знаеш, заради жена ми.

Кое те впечатли най-много до този момент на Евро 2024?

Испания, Испания играе невероятен футбол. За мен това е най-силният отбор на турнира за момента. Мислех, че и Германия има стабилна игра, но до мача срещу Швейцария. Видях как се представиха в мача срещу Швейцария и си мисля, че Швейцария направи много добър мач срещу тях. До този момент най-добрите ми впечатления са от представянето на Испания.

Как оценяваш представянето до този момент на фаворитите, защото може би в началото на Европейското първенство те не започнаха с толкова убедителни игри и резултати? Всички слагат Франция и Англия като фаворити за финала…

Да, да бъда честен и аз в началото смятах, че Франция и Англия са най-големите фаворити на Европейското първенство. Англия срещна много големи затруднения в груповата фаза. Моето впечатление е, че Франция е отбор, който не е задължително да играе много добре, за да се класира за финала. Те винаги ще стигнат до финала, защото са топ качество, притежават много висока класа. Аз лично съм леко разочарован от представянето на Англия до този момент на турнира. Но ще видим как ще протече Европейското първенство оттук нататък.

Сега отборите на Испания, Германия, Франция и Португалия са в един поток. Как ще коментираш това, защото това са може би четири от най-силните отбори на Европейското първенство?

Надявам се Италия да победи Швейцария, а след това няма да има много сериозни опоненти до финала, с изключение на Англия. Ще има много хубави мачове във фазата на елиминациите. Това е една от причините да искаме да гледаме мачовете от Европейското първенство. Има наистина толкова много силни отбори и нямам търпение за тези толкова интригуващи мачове.

Какво е твоето впечатление до този момент от актуалния европейски шампион Италия, защото той успя да прескочи груповата фаза в последната секунда, с изравнителния гол срещу Хърватия?

Да, така е, въпреки че предполагам, че Италия щеше да прескочи групата и като трети класиран отбор в нея. Италия не се представя на най-високо ниво. Моето сърце е с Италия и е много трудно да ги критикувам. Това не е националният отбор на Италия от преди три години, когато стана европейски шампион. Те не играят на същото високо ниво, както преди. Има някои млади футболисти. Опитват се да играят интересен футбол. Предполагам, че в Италия планират така, че да изградят състав за следващото Световно първенство през 2026 година. Това е причината да бъдат на това Европейско първенство с млади футболисти, за да се поставят основите за Световното първенство и да се изградят някои базисни неща. Разбира се, говорим за талантливи футболисти, от които се искат резултати сега. Италия прескочи групата, аз честно казано съм малко притеснен от предстоящия мач срещу Швейцария, но ще видим какво ще се случи.

И все пак, мислиш ли, че сега пред Италия се открива много добра възможност за нов пробив на Европейското първенство, защото ако отстрани Швейцария, единственият по-труден съперник до финала ще бъде Англия?

За да бъдем честни, за мен всеки един съперник за Италия е труден. Италия има богата история и е голямо име, но на този турнир има много по-добри отбори и мисля, че всеки един съперник ще им бъде труден.

Ти имаш връзка между Швейцария и Италия. Сега двата отбора се изправят един срещу друг на осминафиналите на Европейското първенство. Какви са очакванията ти от този мач? И кой е фаворитът в този мач за теб, защото Швейцария направи някои добри мачове в груповата фаза?

Мисля, че Швейцария е лек фаворит в предстоящия мач. Но както казах, в този турнир е важна историята на всеки един национален отбор, която той носи със себе си. Как тези национални отбори са се представяли в миналото на големи турнири? Швейцария не е отбор, който да е постигал толкова големи успехи на големи форуми, на Европейски или Световни първенства. Така че Италия със своята история в съзнанието, с манталитета на шампион, може да постигне повече. Но все пак си мисля, че Швейцария е лек фаворит в предстоящия осминафинален мач.

Какъв ще бъде финалът на Европейското първенство?

Мисля, че Испания ще бъде на финала на Европейското първенство. От другата страна не мога да предположа.

Кои футболисти ти правят най-голямо впечатление до този момент на турнира?

Харесвам Ламин Ямал и Нико Уилямс от Испания. Те са наистина много опасни във всеки един мач. Те са много млади също така. Те ми направиха най-голямо впечатление до този момент.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS