Суперлигата отново е на дневен ред - Върховният съд на ЕС постанови, че УЕФА и ФИФА не могат да налагат санкции

dsport.bg

Европейската Суперлига, поне според законодателството на Европейския съюз, може да се завърне.

Перспективите за подобна лига се увеличиха, след като Върховният съд на Европейския съюз, обяви че правилата на УЕФА, които блокират създаването на такова състезание, противоречат на правото на ЕС.

Голямата камара на Върховния съд на Европейския съюз беше помолена да реши дали УЕФА и ФИФА са действали в противоречие с правото на конкуренцията, като са блокирали създаването на Европейска суперлига през 2021 г. и след това са се опитали да санкционират участващите клубове.

Съдът постанови, че правилата на УЕФА и ФИФА, с които се дава предварително одобрение за нови състезания, противоречат на правото на ЕС. Те са в противоречие с правото на конкуренцията и със свободното предоставяне на услуги.

Ето и най-важната част от решението на Върховния съд на Европейския съюз:

"Правилата на ФИФА и УЕФА, според които всеки нов междуклубен футболен проект подлежи на предварително одобрение от тяхна страна, като например Суперлигата, и които забраняват на клубовете и играчите да играят в тези състезания, са незаконосъобразни. За правилата на ФИФА и УЕФА не съществува рамка, която да гарантира, че те са прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални".

По същия начин правилата, които предоставят на ФИФА и УЕФА изключителен контрол върху търговското използване на правата, свързани с тези надпревари, са такива, че ограничават конкуренцията, като се има предвид тяхното значение за медиите, потребителите и телевизионните зрители в Европейския съюз".

Все пак това решение не означава непременно, че Суперлигата ще бъде създадена, а само, че забраната на УЕФА и ФИФА за създаване на лига от клубовете е в противоречие със законодателството на ЕС.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ