Алекс Крус получи разрешение да се завърне в Аякс в променена роля на технически директор малко повече от три седмици след отстраняването му от длъжност заради подозрения в търговия с вътрешна информация.

49-годишният Крус официално започна работа като главен изпълнителен директор в Аякс през март, но беше временно отстранен само 19 дни след началото на мандата си, след като беше установено, че „вероятно е участвал в търговия с вътрешна информация“ преди първоначалното си назначение през август 2023 г., като е закупил 17 000 акции на клуба.

Търговията с вътрешна информация, покупката или продажбата на акции въз основа на поверителна информация, е криминално престъпление.

Впоследствие Крус е представил цялата необходима информация на нидерландския Орган за финансовите пазари (AFM) за проверка и твърди, че действията му не представляват престъпление.

След отстраняването на Крус се разразиха вътрешни борби за неговото бъдеще. Едната страна твърдеше, че отстраняването е заслужено, а другата, че то е мотивирано от предложения от Крус начин на действие след встъпването му в длъжност.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS