Доклад на УЕФА - финансовата ситуация на клубовете в България и къде се намираме в Европа?

dsport.bg

Преди дни Европейската футболна централа (УЕФА) публикува доклад за финансовото състояние на елитните клубове на Стария континент. Бърза справка показва, че клубовете от България имат по-малко приходи от тези в повечето съседни държави, но нека разгледаме картинката по-детайлно.

Общо родните клубове са изкарали 64 милиона евро през сезон 2022/23. Приходите са разделени по следния начин – 24 милиона са от спонсорски договори, 12 милиона са от УЕФА, по 3 милиона са от телевизионни права и билети, а близо 1/3 (32%), или иначе казано 21 милиона евро, са в категория „други“.

За сравнение, поглеждаме съседните ни държави. Най-сериозни приходи имат турските клубове – общо цели 533 милиона евро. Гръцките са спечелили 159 милиона, румънските – 90 милиона. Сръбските са с близки до нашите приходи – 65 милиона евро. Единствено клубовете от Северна Македония имат по-малко от българските, и то значително – едва 10 милиона евро.

Поглеждаме и към останалите страни от Балканския полуостров. Клубовете от Албания имат приходи в размер на едва 5 милиона евро. Черна гора 8 милиона, Косово – 10, Босна и Херцеговина -17, Словения – 21 и Хърватия – 97.

СИТУАЦИЯТА ПРИ ГОЛЕМИТЕ

Да разгледаме малко по-детайлно положението в България. При общите приходи сме на 28-о място в Европа от общо 55 членки на УЕФА. При спечелените пари от билети България е на 29-о място, на 26-о при телевизионните права и на 27-о при приходи от Европейската футболна централа.

За изминалия сезон клубовете от България са изхарчили общо 49 милиона евро за заплати, което се равнява на 90% от приходите им. Балансът при трансферите е положителен (+7,8 милиона евро). Нетният собствен капитал е негативен за цели 13 от 16 клуба, а общият за всички тях е -24 милиона евро.

Що се отнася до собствеността, 69% от клубовете са частна собственост. Два от тях имат поне един чуждестранен акционер. От 2020 година насам цели пет български клуба или са били погълнати от нови акционери, или са сменили собствеността си.

94% от стадионите в България са собственост на държавата, като по този показател сме на осмо място в Европа. През последните 10 години са направени осем големи проекта за реконструкция на българските стадиони. 

За края на четиригодишната драма Левски-НАП (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ