Домашен арест за Иван Иванов-син за подкупа в щангите

dsport.bg

Софийският апелативен съд наложи на Иван Иванов – син домашен арест. Той е обвиняем за поискан и получен подкуп. Според съдебния състав има редица пороци при повдигането на обвинението, което на този етап не съответства на доказателствата по делото, съобщава БТА.

По делото обвиняем е и баща му Иван Иванов, който е олимпийски шампион по вдигане на тежести от Барселона през 1992 г., четирикратен световен и петкратен европейски шампион, в момента е старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести. Двамата бяха задържани в края на миналата седмица. Сумата от малко над 62 000 лв. е дадена от председателя на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид на Иванов - син, който беше задържан с белязаните пари. Софийският градски съд наложи парична гаранция от 5000 лв. на Иванов - баща, като той не обжалва наложената му мярка за неотклонение, докато за Иванов - син постанови постоянен арест.

Иван Иванов - син поиска от съда днес да му бъде наложена по-лека мярка. Според защитника му Костадин Костадинов не са налице предпоставките той да бъде задържан в ареста. Той отбеляза, че има разминаване между показанията на двамата основни свидетели. Както и че няма данни клиентът му да е направил опит да се укрие или да възпрепятства разследването, също и няма доказателства, че е лице с висока степен на обществена опасност.

Според прокуратурата подкупът от 62 000 лв. бил даден заради 1,250 милиона лв., нужни на Българската федерация по вдигане на тежести за домакинството на Европейското първенство през февруари. Съдебният състав посочи, че Иванов - син, като служител в Министерството на младежта и спорта, не е бил фактор който да е отговорен за отпускането на тази сума, както и за начина и времето, по което това да стане. Съдът допълни, че според свидетелски показания той е сочен като „пощальон“, като човек, на когото парите трябва да бъдат дадени, за да стигнат до други лица. От което следва, че обвинението му е трябвало да бъде друго.

Председателят на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид, който е дал подкупа и е сигнализирал органите на реда, посочва в показанията си, че при разговорите си с Иванов - син е разбрал, че парите е следвало да бъдат предадени на длъжностно лице с името Емилия, както и на заместник-министър на спорта, посочен с името Даниела, допълни още съдебният състав, който отбеляза, че очевидно става въпрос за друг вид престъпна схема, която е била пресечена от разследващите преди да се провери на кого парите е щяло да бъдат доставени.

Според съда това не оправдава поведението на Иванов - син, но действията му са подсъдни по друг текст от Наказателния кодекс, а не по този за получен и приет подкуп.

Съдът отчете още, че финансовата субсидия, станала повод за поисканите 5% подкуп, е била отпусната през ноември, решенията в тази връзка са били взети, а сумата била поискана от обвиняемия във връзка с това федерацията по вдигане на тежести да няма бъдещи проблеми при последващи молби за финансиране. „Тези фактори разкриват съвсем различно престъпление“, заяви съдебният състав.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ