Другата страна на дербито: Художниците и интелектуалците срещу работническата класа

dsport.bg

В рубриката на dsport и efbet "Другата страна на дербито" ще обърнем внимание на дербито между Фейенорд и Аякс.

De Klassieker е основното футболно съперничество в Нидерландия, което противопоставя един срещу друг Фейенорд и Аякс.

Аякс е най-успешният клуб в Нидерландия, докато съперникът им от Ротердам е третият най-успешен отбор в страната до момента.

За разлика от по-традиционните конфликти между градовете, които стоят в основата на много футболни съперничества по света, обхватът на De Klassieker далеч надхвърля местната вражда и обхваща цялата нация.

Амстердам срещу Ротердам се противопоставят един на друг, откакто са получили статут на град през XIII век – много преди футболното съперничество между двата най-големи отбора да се е появило още. Всеки един от двата града е различен във възгледите, нагласите и културата си. С течение на времето тези ценности са погълнати от футболните клубове.

Съперничеството между Аякс и Фейенорд започва на 9 октомври 1921 година. Първият мач завършва с победа за отбора от Амстердам с 3:2. По-късно резултатът е обявен за равенство – 2:2, след протест от страна на Фейенорд за съмнения при победния гол. Жалбата на клуба от Ротердам е приета и резултатът е обявен за 2:2.

Поради липсата на национална лига в Холандия, между двата отбора не се състоят състезателни мачове в продължение на почти десет години между сезон 1947/48 и 1955/56, тъй като Фейенорд не успяваше да спечели регионалната си лига и по този начин не достигаше етапът на плейофите, който позволява на отборите от цялата страна да се състезават един срещу друг.

Въпреки редицата приятелки мачове, които двата отбора играеха през този период, едва в началото на Ередивизи през 1956/57 двата клуба успяха да подновят съперничеството си. Фейенорд победи Аякс със 7:3 на 11 ноември 1956 година на „Де Кайп“.

Едно от най-зрелищните De Klassieker в исторически план на 28 август 1960 година, когато Фейенорд побеждава Аякс с 9:5.

Враждата между двата най-големи холандски клуба е дългогодишна. Аякс има четири европейски купи, но Фейенорд е първият холандски отбор, който печели КЕШ, побеждавайки Селтик през 1970г. под ръководството на Ернст Хапел.

През 1983 година легендата на Аякс Йохан Кройф се мести на „Де Кайп“. На 36 години той заедно с Рууд Гулит извеждат отбора до дубъл. Посланието е ясно – Кройф беше гений, но Фейенорд имаше страхотен отбор. И все пак за феновете на Аякс именно техният човек поведе Фейенорд към славата.

Между двата отбора има и друга надпревара, когато става въпрос за техните стадиони.

Олимпийският стадион в Амстердам е открит на 17 май 1928 година, първоначално за летните олимпийски игри, които е трябвало да се проведат в града по-късно същата година. Капацитетът му е 31600, което го прави за тогава най-големият стадион в Холандия. По-късно Аякс построи „Де Меер“ през 1934 година, който беше с капацитет от 22 хиляди места, но отборът избра да играе домакинските си мачове от европейските клубни турнири на Олимпийския стадион, а мачовете от вътрешното първенство се провеждаха на „Де Меер“.

Местоположението на най-големия стадион в страната се променя през 1937 година с изграждането на Де Кайп в Ротердам – с капацитет 64000 места.

В отговор Аякс по-късно ще обнови Олимпийския стадион, увеличавайки капацитета му до 64 хиляди места. И все пак, след Втората световна война, през 1949 година Фейенорд отново увеличи капацитета на своя до 69 хиляди места.

През последните години разпоредбите по отношение на безопасността ограничиха капацитета на Де Кайп до 51 177 места, което означава, че новият стадион на Аякс - „Йохан Кройф Арена“, който бе открит през 1996 година е по-голям, тъй като е за 54 033 зрители.

Фейенорд планира да напусне „Де Кайп“ през 2025 година и да играе домакинските си мачове на нов стадион, който ще бъде с капацитет от 63 000 места. Най-големият стадион в страната отново ще бъде в Ротердам и по-специално на Фейенорд.

Подобно на спорещи братя, клубовете се опитват да се надминат взаимно на всички нива. В края на 90-те години костариканецът Фройлан Ледесма кацна на Шипхол, за да подпише с Фейенорд, но тъй като Аякс имаше по-добри контакти на летището, докато представителите на клуба от Ротердам чакат на терминала „Пристигащи“, служителите на Аякс се срещат с Ледесма директно в самолета. Той подписа с Аякс, оставяйки Фейенорд бесен, че враговете им са отвлекли играча. В крайна сметка клубът от Ротердам се смя последен, защото Ледесма не успя да блесне в холандския футбол.

Това е съперничество, което се простира далече отвъд простотата на футболното игра. Аякс срещу Фейенорд се корени в градската гордост и значителните културни различия, които съществуват между двата града, които тези футболни клубове представляват. Аякс продължава да се възприема като арогантен в очите на озлобените ротердамци. Това е съперничество, което никога няма да загуби своя блясък и заряд.

Аякс вече си осигури шампионската титла за 35 път, но това по никакъв начин няма да повлияе на заряда на предстоящото De Klassieker.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още