В рубриката на dsport и efbet "Другата страна на дербито" ще обърнем внимание на зараждането на яростното съперничество между Фенербахче и Галатасарай. 

Едно от най-големите футболни съперничества в световен план е това между Фенербахче и Галатасарай. Трябва да се върнем чак до 1934 година, за да разберем какво се е случило в света, за да започне жестоката конкуренция между тези два отбора, която продължава и до днес.

Дербито между Фенербахче и Галатасарай е известно като Междуконтиненталното или Вечното съперничество, двата турски футболни клуба всъщност представляват най-силните отбори от всяка страна на Босфора. Фенербахче представлява Азия, а Галатасарай Европа. Това дерби се превърна в състезание между двете страни на Истанбул и доведе до интензивно и често ожесточено съперничество.

Съперничеството между двата топ турски клуба може да бъде проследено до някои социално, културни и регионални различия. Галатасарай е основан през 1905 година от ученици на едноименната гимназия в квартал Бейоглу. В ранните десетилетия на турския футбол Галатасарай се смяташе за класическия представител на обществото от високата класа на Истанбул.

От друга страна Фенербахче е основан от местни мъже в областта Кадъкьой през 1907 година. Фенербахче е известен като народния клуб и е бил считан за представител на работниците. През 70-те години Фенербахче има огромна подкрепа – 60% от страната, докато Галатасарай все още е силно подкрепян от високата класа на Истанбул.

Класовите различия между фенбазите изчезват и социалната пропаст, която някога е разделяла двете страни се затваря през годините. В днешно време и двата клуба разполагат с привърженици, които представляват всички социални класи.

Първият мач, който е изигран между двата отбора е приятелски на 17 януари, неделя, 1909 година. Срещата се играе на стадиона, където днес се намира „Шюкрю Сарачоглу“. Галатасарай печели с 2:0. Фенербахче постига първата си победа срещу големия градски съперник на 4 януари 1914 година с 4:2.

Антагонизмът между отборите има много по-дълбоки корени. По-конкретно, определен мач на 23 февруари 1934 година. Както разказва историята, двата клуба изиграват първия си мач през 1909 година и са доста приятелски настроени помежду си до онази съдбовна дата, когато желанието за победа се превръща в ярост.

Дербито, което се играе на стадион „Таксим“ е спирано многократно поради много груби фаулове и напрежението между играчите започва да влияе на настроението на феновете. Когато футболистите на терена започват да се бият, трибуните се превръщат във воена зона, като съдията няма друг избор освен да прекрати мача. Това отбелязва края на приятелското отношение между двата клуба.

Изминалото време не е направило много за намаляване на интензивното съревнование между двата отбора. Хулиганството е често срещано явление на Междуконтиненталното дерби.

Един от най-мрачните епизоди на съперничеството се състоя на 12 май 2013 година, когато 19-годишен фен на Фенербахче е намушкан до смърт от привърженик на Галатасарай след дербито.

На 21 септември 2003 година Фенербахче и Галатасарай играят пред рекордна публика за турското първенство – 71 334 души. Най-голямата победа за Галатасарай в дербито е със 7:0 през сезон 1910/11. Фенербахче има успех с 6:0 над големия градски съперник на 6 ноември 2002 година. На 23 февруари 2020 година Галатасарай победи Фенербахче с 3:1. По този начин Чим Бом спечели за първи път на „Шюкрю Сарачоглу“ от 22 декември 1999г.

За първенство двата отбора са изиграли общо 127 мача, като Фенербахче е постигнал 50 победи, равенствата са 43, а успехите за Галатасарай са 34.

Фенербахче и Галатасарай отново са замесени в борбата за шампионската титла в турското първенство. Двата отбора влизат в дербито съответно от първа и втора позиция, като „фенерите“ имат преднина от три точки. В този вид сблъсъци няма фаворит и може да се очаква абсолютно всичко, въпреки че феновете по трибуните ще липсват и няма да я има характерната атмосфера.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS