Екълстоун: Не е моя вината, че съм бял

| Формула 1, Спорт

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун се опита да защити коментарите си, направени в петък, а именно, че чернокожите хора са често „по-големи расисти“ отколкото белите. „В много случаи, чернокожите са по-големи расисти отколкото белите“, каза той в интервю за CNN.

Формула 1 се дистанцира в петък вечер от противоречивите коментари на бившия бос. Действащият световен шампион в най-престижната автомобилна надпревара Люис Хамилтън порица Екълстоун за „пренебрежителните“ коментари и също се дистанцира от 89-годишния и мнението му. Но самият Екълстоун се опита допълнително да налее масло в огъня, казвайки, че „не е моя вината, че съм бял“ в дълго интервю.

„Аз не съм против чернокожите – точно обратното. Винаги съм ги подкрепял. Истината е, че бащата на Люис искаше да прави бизнес с мен. Никога не бих си помислил да го правя, ако съм расист. Ако проектът бе правилен, щях да го направя. През годините съм се срещал с много бели хора, които не съм харесвал, но никога чернокож, който да не харесам. На няколко пъти съм бил нападан, веднъж от трима чернокожи мъже. Завърших в болница, но дори след онзи случай не съм бил против някой, който е черен“.

„Не мисля за Люис по този начин – за мен той е просто Люис. Когато се откаже работа на чернокож или бял, трябва да се запитаме каква е причината. Дали заради цвета на кожата им, или защото на са квалифицирани? Точно това се опитвах да кажа. И след това хората излизат на тези протести, организирани от квази-марксисти, които искат да свалят полицията, а това би било катастрофа за страната. Ако попитате повечето защо протестират, вероятно няма да знаят. Не е моя вината, че съм бял, или че съм по-нисък отколкото следващия човек. Чернокожите трябва да се грижат за себе си. Бившият шеф на Макларън Рон Денис не стоеше на пътя на Люис, когато той беше момче. Той се грижеше за него. Уили Т Рибс беше първият чернокож пилот във Ф1, за мен, през 70-те“, завърши той. /БГНЕС

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още