Експерт: ОАЕ не са длъжни да отговорят на искане за екстрадиция от страна на България

dsport.bg

Обединените арабски емирства може изобщо да не отговорят на искането за екстрадиция от страна на България, тъй като двете държави нямат двустранен договор. Това заяви за „Дарик” преподавателят в Пармския университет в Италия Стефано Мафей, който е специалист по правата на човека, криминално право и международна екстрадиция. Той организира единствения международен семинар по въпросите на екстрадицията, като през юни в него ще участва адвокатът на каталунския лидер Карлес Пучдемон.

Когато липсва договор, се очаква да е трудно или невъзможно исканият човек да бъде предаден, каза още Мафей, но добави, че все пак в историята на екстрадицията често се е случвало две държави да постигнат споразумение и в такава ситуация. От българското правителство зависи да окаже натиск върху Обединените арабски емирства, посочи той. 

Наскоро България изпрати до Обединените арабски емирства искане за екстрадиция на бизнесмена Васил Божков. 

Разглеждането на такова искане отнема най-малко два месеца и може да продължи до една година, обясни за „Дарик“ адвокат Хасан Елхаис от Обединените арабски емирства. По думите му, ако България е отказвала екстрадия по искане на Емирствата, това би бил най-силният аргумент на защитата. Аргумент може да бъде и всяка процесуална грешка, добави той.

Схващането, че Обединените арабски емирства са убежище за богати хора, обвинени в престъпления в собствените си държави, не отговаря на истината, заяви Хасан Елхаис и добави, че процентът на предадени лица е висок.

Според Стефано Мафей причина на арабската държава да се гледа като на убежище е, защото няма сключени много двустранни договори с други страни.

Италия подписа договор с Обединените арабски емирства през октомври 2018-та, което ще й позволи да иска екстрадицията на най-малко деветима души, обвинение във връзки с мафията, пране на пари, трафик на наркотици и данъчни измами. Сред тях, например, е депутатът от партията на Силвио Берлускони Амедео Матацена. След подписването на договора тенденцията е Обединените арабски емирства да са по-склонни да сътрудничат или най-малкото да изглежда, че са склонни да сътрудничат, отбеляза Стефано Мафей.

А какви могат да са основанията за отказ?

„Има различни неща които се преценяват. Обичайните основания за отказ са липса на двойна криминалност, т.е. деянието не е криминализирано в двете държави или липса на доказателства, когато става дума за екстрадиция за даване под съд. Може да има проблеми, но това се случва относително рядко, ако самото искане за екстрадиция не е направено правилно -  не са включени документи, не е идентифицирано лицето. Едно от традиционните основания за отказ е да не се предава човек, ако има причини да се смята, че в молещата държава човекът ще бъде дискриминиран, няма да се спазват правата му, затворите са нехуманни. Т.е. съдът или правната система на държавата, която иска екстрадицията не е в състояние да проведе честен процес срещу него. България обаче е част от ЕС. Ще бъде трудно за Дубай да каже, че няма да предаде човек на България, тъй като не е демократична държава. Как биха могли да кажат това, би било абсурдно. Бих очаквал Дубай да не отговори вместо да даде такъв отговор.“

Стефано Мафей уточни, че ако няма двустранен договор, Обединените арабски емирства не са длъжни изобщо да отговорят на искането за екстрадиция. Това обаче не означава, че екстрадиция няма да има, каза специалистът.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ