El Pais: УЕФА от 2027 г. прави Суперлига, каквато искаха най-богатите клубовe

dsport.bg

Испанският вестник "El Pais" публикува информация, че УЕФА, в сътрудничество с най-големите европейски клубове, все пак подготвя план за формирането на Суперлига. След като УЕФА триумфално обяви, че унищожава идеята за създаване на Европейска Суперлига, някои експерти обявиха, че Европейската футболна централа планира да създаде своя собствена Суперлига, състезание под нейна егида. От свои вътрешни лица в Нион вестникът твърди, че това ще се случи само след четири години.

„Революцията на УЕФА и ЕКА е в ход: Европейската футболна федерация с най-мощните клубове работи върху нова голяма революция, като формира нещо като Европейска Суперлига с три качествени групи, с много повече предизвикателства и възможност за преместване на мачовете през уикендите", пише "El Pais".

Заради атаката срещу Суперлигата форматът на Шампионска лига вече е променен, за да посрещне най-богатите, които все още чакат становището на Съда на ЕС за монопола на УЕФА. Хората от Нион сега искат да предотвратят всичко това, така че в сътрудничество с Европейската клубна асоциация (ЕКА) те започнаха разработването на собствен проект.

Ако се вярва на "El Pais", УЕФА е поела инициативата да бъде организатор на такова мощно състезание на най-добрите, което да започне най-рано през 2027 г. След това тригодишният цикъл, който започва следващата година, трябва да бъде завършен.

Журналистите на испанския вестник засега не навлизат в подробности, освен че твърдят, че ще има три качествени групи с общо 54 клуба (в момента те са 92 и в трите еврокупи).

Най-силната лига ще се състои от 18-те най-големи и най-богати отбора, а те ще се състезават под името Суперлига. Втората лига по качество също ще наброява 18 клуба, както и третата по качество лига.

Суперлигата на УЕФА ще бъде класическо състезание и ще съдържа 34 кръга. Оттук идва и опасението, че някои мачове ще трябва да бъдат преместени за уикендите, но засега няма официална информация.

"El Pais" посочва, че УЕФА планира да запази практиката на влизане и изпадане от лига в лига, само за да спазва гореспоменатите основни принципи на европейския спортен модел.

Купата на България – пътят към Лига Европа и една грешка бонус, шансовете на шампиона в новата Шампионската лига

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още