Елитът на световната акробатика идва в София за Световната купа

dsport.bg

Най-добрите състезатели по спортна акробатика са заявили участие в Световната купа за мъже и жени, която ще се проведе в София от 23 до 25 април. Това е първото голямо състезание в този спорт след прекъсването от година и половина заради пандемията от Covid-19. 170 спортисти от 11 държави (Русия, Украйна, Казахстан, Израел, Германия, Франция, Испания, Беларус, Белгия и Азербайджан) ще си оспорват отличията в различните видове.

В надпреварата България ще има представители в два от тях. При смесените двойки на квадрата в "Асикс Арена" ще излязат двукратната олимпийска шампионка за младежи Мариела Костадинова и нейният партньор Теодор Великов. В категорията тройки ще разчитаме на Анна Янкова, Йоана Джунева и Антоанета Манасиева.

"Очаквахме заявените участници да са малко. За радост, тези наши опасания не се оправдаха. Повечето от страните заявили участие са изявени в нашия спорт - доказали са се със своите специалисти, имат състезатели, които са многократни медалисти от световни и европейски първенства. Русия идва с четворка мъже, смесена двойка и женска двойка, които са световни и европейски шампиони от младежи до мъже и жени. Мъжката двойка на Германия е златен медалист от последните Европейски игри в Минск. Женската тройка на Белгия също са е многократен световен и европейски шампион. Видовете на Израел също са едни от най-добрите - в последните години те неизменно в призовата тройка на големи шампионати. Мога да кажа, че наистина световният елит идва в София и то за първи път след такова голямо прекъсване. С нетърпение очакваме да го видим. Да видим на какво ниво са всички и на какво ниво сме ние", сподели генералният секретар на БФ Акробатика Недко Костадинов.

Успоредно със световната купа в "Асикс Арена" ще се проведе и международен турнир за по-малките възрастови групи. В него заявки за участие са подали над 180 състезатели от 11 държави.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още