Собственикът на Берое Ернан Банато е на мнение, че клубът няма да има проблем с лиценза за следващия сезон в efbet Лига. Той също така сподели, че се водят преговори с компания, която да е в състояние да отговаря на нуждите на клуба и да стане генерален спонсор на Берое. Банато е на мнение, че се намери компания, която да стане генерален спонсор на клуба.

Близо една година, откато сте собственик на Берое, каква е равносметката ви до този момент?

Иво, истината е, че сме доста доволни от всичко, което можахме да постигнем през тази първа година. Още не сме приключили сезона, предстои ни да го затворим. Очевидно научихме много неща не само от българското първенство, но и от страната. Продължаваме да учим ден след ден. И се надяваме да завършим сезона по възможно най-добрия начин, опитвайки се да сме конкурентни и да отговаряме на ситуациите, които шампионатът изисква.

Вие създавате нов уебсайт. Какви други новини, свързани с клуба, можете да съобщите на този етап?

Е, темата за новия уебсайт е част от поредица от новини. Поредица от промени, които започнахме да прилагаме от февруари тази година. Да кажем, че през първите шест месеца се посветихме изцяло на футбола за първия отбор. От февруари първенството се поднови и аз лично успях да се върна в България с пребиваването си и с други възможности за оставане. В страната започна много по-дълга работа по всичко, което е свързано с тренировъчната част. Имаме амбициозен проект и от тази страна, откъм децата и развитието на млади футболисти. В клуба предстоят няколко промени. Както казахте, една от първите, които изпълняваме е технологичната част. Добавяме лице, което ще бъде обявено скоро. Той има много важен опит във всичко, свързано с технологиите свързани с футбола и бизнеса. И се надяваме, че това ще помогне на Берое да направи международния скок, от който се нуждае. Не само във футболната, но и в комуникационната част.

Как оценява представянето на отбора до този момент през сезона?

Истината е, че ние сме млад отбор, както всички знаят. Отбор, който се раздели с някои основни играчи в края на годината, който добави нови попълнения. Имаме млади играчи с проекция. Смятаме, че имаме много обещаващи деца от школата. Развихме трима-четирима играчи, които днес се състезават на най-високо ниво. В средата на годината си върнахме и Дамян Йорданов. Да речем... От това, което очаквахме от тях, ние сме доволни. Разбира се, че бихме искали да имаме по-добро представяне в първенството, с по-добро класиране. Загубихме точки по пътя срещу отбори, които не ни превъзхождаха. Загубихме точки в мачове, в които Берое заслужаваше повече. Което ни води до невъзможността да бъдем спокойни в средата на класирането. Сега трябва да отидем и да играем за задължителна победа срещу Левски, което знаем, че няма да е лесно. Но ще го направим с висота, с конкурентоспособност. Много, много сила, като се има предвид, че децата, които имаме, растат от ден на ден и от ден на ден дават повече неща на клуба. И без съмнение, че те са бъдещето на клуба.

Берое още не се е спасил от изпадане, имате ли притеснения, че това може да се случи?

Честно казано, вярваме, че това е нещо, което няма да се случи... Вярваме, че това не може да ни засегне, но е възможно математически. Така че, да, ние очевидно приемаме това и подхождаме с голям респект. Както казах, смятаме, че трябваше да сме в различна позиция, ако не бяхме загубили тези точки по пътя срещу отбори, които наистина не ни превъзхождаха във футболно отношение. Но хей, невниманието или какъвто и да е проблем ни води до... Да завършим наравно или да загубим мач, който не е трябвало да завърши така в крайна сметка. Но всъщност ние нямаме този страх от изпадане. Да, ние напълно уважаваме ситуацията, в която се намираме, и я приемаме с пълна висота и отговорност. И ще се борим до последния момент да сме спокойни. Но това е нещо, което няма да се отрази на клуба.

Хосе Луис Ачиари смени Густаво Араголаса през септември. Как оценявате работата му, която свърши до този момент през сезона и какво е бъдещето му?

Наистина започнахме сезона с един треньор и завършваме сега с Хосе Луис Ачиари. За нас той е отличен треньор... Той е отличен професионалист. Той е човек, който работи и се стреми да развива отбора от ден на ден. Хосе Луис е човек, който трябва да познавате, за да можете да го оцените. Той е личност за футбола. Някой, който има много опит в отбори и лиги от най-високо ниво. Вярваме много в работата, която върши. За нас е важно, преди всичко, да спазваме циклите. И понякога циклите имат добри периоди, средни и слаби периоди. Но това не означава, че когато се намираме в среден период на представяне или в слаб такъв трябва да променим всичко, което е планирано. Тук има работа за вършене. А работата се върши, това е най-важното. И затова вярваме, че Хосе Луис е треньорът, от който се нуждаем. Всеки човек знае, че във футбола работата на треньора е една от най-малко признатите. Защото, когато един отбор печели, заслугите винаги се преписват на играчите. А когато един отбор губи, винаги цялата вина пада върху треньорите. Това е доста несправедлива професия. Но трябва да вярваме в хората, трябва да вярваме в проекта и в процесите. И трябва да ги оставиш да завършат, за да можеш да продължиш. Хосе Луис има договор с нас до края на годината. Ще седнем с него, ще анализираме всичко и ще мислим за бъдещето. Несъмнено бихме искали да го имаме още много години с нас.

Може ли да кажем, че планирате следващия сезон с Хосе Луис Ачиари като треньор на Берое?

Е, днес той е нашият треньор. Ние не мислим да променяме нищо в момента. Първо мислим да завършим сезона. Както казахте, предстоят ни още мачове, които са много важни. Не може да мислим за следващия сезон, докато не приключим този. След като приключим този сезон, ще седнем, ще анализираме всичко, което е направено до момента. Ще планираме какво искаме да правим за следващата година. И без съмнение ще продължим напред.

Какви са непосредствените ви впечатления и какви цели сте поставили пред Алехандро Сагeрас, като работа, която трябва да свърши?

Алехандро е човек, който дойде в клуба и откри при нас много недостатъци, които се опитваме да поправим и които се опитваме да планираме за бъдещето. Имаме много намерения по отношение на школата, по отношение на децата. Очевидно се нуждаем от това време за анализ и как да можем да вземем съответните решения, които ще бъдат взети от следващия сезон нататък. Вярваме, че може успешно да обучаваме и развиваме млади играчи в Берое, а това изисква постоянна работа с голяма отговорност и с квалифицирани хора, заради което доведохме Алехандро, за да се заеме с тези задачи и по този начин да развива школата, по този начин да развие всички деца, които се формират в Берое.

Има ли интерес към Себастиан Вия, който е феноменален играч за българското първенство?

Аз мисля, че днес в България няма отбор, който да може да си позволи Себастиан Вия. В същото време има много отбори от чужбина, които осъзнават, че Себастиан е различен играч, че е играч с изключителни способности, който, слава Богу, се завръща към това, което някога е бил. И без съмнение ще има интерес. Но за нас той е играч на Берое. Мислим, както казах, да завършим сезона по най-добрия възможен начин. Той мисли за същото и единственото нещо, върху което е съсредоточен в момента, е да може да помогне на Берое, да изпълни задълженията си към Берое и след това ще видим дали ще продължи следващата година или не, това не е нещо, което може да знаем, нито за него, нито за който и да е друг играч. Защото реалността е такава, че в днешно време във футбола знаете, че нещата се движат твърде бързо и понякога, когато имаш играчи, които блестят, какъвто е случаят със Себастиан е много трудно да ги задържиш.

Берое има няколко играчи, които са под наем в други отбори. Възможно ли е да се стигне до постоянната им продажба?

Да, Иво. Да видим, още от първия ден казахме, че идваме в Берое, за да професионализираме клуба, за да го направим конкурентоспособен. Много хора не разбраха правилно думите ми в първия ден, а понякога и хората си правят собствени заключения. Думите ми бяха ясни. Първо дойдохме тук, за да привлечем играчи с проекция, да се състезаваме, да се опитаме да се конкурираме с най-добрите. Да се състезаваме, да се опитаме да се състезаваме с най-добрите. Очевидно е, че сме го направили в много моменти. Успяхме да се преборим с много големи отбори. И както казах, загубихме точки от много по-малки отбори. Не е нужно да ги изброявам, но мисля, че всички знаят за какво говоря. И както казах, много пъти хората си мислят, че един футболен отбор идва и привлича играч, който собственикът има като личен фетиш и за да харчи пари. А за нас футболът е точно обратното. Става дума за това да изберем най-добрите играчи, които можем да привлечем, които са в рамките на възможностите, с които клубът разполага, които клубът е в състояние да привлече, за да може да ги развие. И очевидно утре ще се опитаме да ги продадем и да ги извадим на трансферния пазар, за да можем да се върнем към същия проект и да подобрим качеството на играчите, които преминават през клуба година след година. Но всичко има начало и изисква време. Не става въпрос за това да се справим с нещата за шест месеца, три месеца, една година, две години. С други думи, чувал съм го, чувал съм го дори по времето, когато бяха изборите за президент на БФС. Единият от кандидатите много точно каза, че ще му трябват между осем и десет години, за да се променят нещата. Така че е логично един клуб, без да е федерация, да се нуждае от разумно количество време, за да може също да промени нещата.

Има ли опасност това лято Берое да трябва отново да прави изцяло нов отбор?

Не, това не е наше намерение, искам да кажа. Това, което искаме е играчите, които получават много игрово време в клуба, както казваме, които печелят минути, играчите, които са печелили минути през годината, през следващата година ще могат да имат тези минути и ще могат да ги върнат на клуба, нали? Защото в крайна сметка клубът дава тази възможност на играчите и това, което искаме, е те да могат да я върнат на клуба. Искаме те да могат да се отблагодарят на клуба с резултати. Ние сме клуб, в който всички момчета и всички хора, които участват, обичаме да побеждаваме, обичаме да се състезаваме, много сме конкурентоспособни и искаме отборът да бъде в конкурентни позиции. Така че няма никакво съмнение в това.

Как оценявате положението на Годой, който в момента играе под наем в Дефенса и Хустисия?

Ами, нека видим. От Дефенса и Хустисия дойдоха и пожелаха да привлекат Леандро, имаше и интерес от други отбори. Ние приехме офертата от Дефенса и Хустисия, защото това е личностно израстване за Леандро, а това, което винаги се опитваме да направим, е да уверим играчите, че могат да израстват в Берое, това е нашият ангажимент към тях. Вярваме, че той печели много от личната си история, очевидно все още не получава достатъчно игрово време, което всички бихме искали. Аз много разговарям с него, стремя да съм много близък с всички момчета, които са в отбора. Така че винаги съм много ангажиран с тях и се надявам, че Леандро ще получи минутите, от които се нуждае, за да може да покаже себе си, но това сега не зависи от нас. Зависи от клуба, в който се намира, и той трябва да защитава тези цветове, докато не видим какво ще се случи с него. Не изключваме възможността той да се върне в Берое.

Ще има ли проблеми Берое с лицензирането за Първа лига?

Иво, това е нещо, което сме обсъждали и на четири очи, нали? Защото, да видим, от първия ден, в който пристигнахме, винаги сме чували отрицание, и съм ти казвал, че съм чувал неща от рода на това, че играчите са напуснали и няма да се върнат, че никога няма да вземем лиценз, но също така аз казвам, че ние се учим, учим се всеки ден. Много ни е трудно, нямаме много хора, които да ни помагат, и по въпроса за лиценза, имахме страхотни професионалисти, които бяха на наша страна. Имахме страхотни професионалисти, които работиха усилено, за да го получим, всичко, което трябваше да бъде представено, беше представено. Все още имаме някои изисквания и тази седмица се случи така, че ни поискаха някои други долументи, които вече сме ги попълнили и сме им ги изпратили, това не зависи от нас, но всички документи бяха представени, всичко е правилно и смятаме, че няма да има какъвто и да е проблем. Надяваме се, че няма да срещнем никакви проблеми. Да, ние сме подготвени и сме направили всичко, което трябваше да направим правилно, за да може да представим всички документи навреме.

Как вървят нещата с търсенето на нов генерален спонсор?

Водихме разговори с различни компании, все още разговаряме с други, говорим твърдо, за да се опитаме да намерим спонсор, който да е в състояние да отговаря на нуждите на клуба, смятаме, че ще го намерим, така че ще бъдете информирани, но в случай, че постигнем споразумение, то компанията трябва да бъде на ниво, а ако не е на ниво, предпочитаме да играем без спонсори, но няма да изложим клуба на риск и да го поставим в някаква зависимост спрямо финансовата подкрепа, която ни се предлага. Нашият клуб наистина има стойност и ние чакаме компаниите да се включат и да бъдат партньори. Компаниите, които дойдат да се присъединят към нас и станат наши партньори в този проект, ще се възползват от това, което можем да им предложим и следователно да бъдат полезни и за нас.

Доволен ли сте от моментното финансовото състояние на клуба?

Ами, да видим, Иво, повтарям това, което ти казах миналия път. Може да приведем всичко почти в актуално състояние. В момента сме в крак със заплатите. Изплатили сме всички пари на НАП. Нямаме никакви нови дългове, които клубът да е натрупал, не сме задлъжнели към никого, освен към някои доставчици, към които Берое има дългове преди нашето управление, преди ние да поемем управлението на клуба. Днес, ние изплащаме тези задължения стъпка по стъпка. Пак повтарям, ние не сме тук, за да пръскаме пари на вятъра, а работим, плащаме всичко, както трябва. И възнамеряваме да осигурим стабилност оттук нататък и да не страдаме повече от това, което претърпяхме през първите месеци, откакто поехме клуба.

Преди няколко месеца говорихме с Вас, че искате да намерите бизнес партньори от чужбина Може ли да очакваме Ваши нови бизнес партньори в Берое?

Да, разбира се, че може. Ежедневната ми работа е да се опитам да намеря нови партньори в клуба, които могат да ни помогнат да се развиваме и с които можем да се развиваме взаимно. Това е логично нещо, което трябва да се направи. Имахме късмет, че някои компании от града излязоха напред и са спонсорирали клуба по един или друг начин. В момента работим с нови компании. Вече имаме няколко местни партньори, които ще се опитат да помогнат на клуба през следващата година. И вярваме, че с това ще успеем да привлечем и други компании, не само от България, но и от различни пазари. Не само бетинг компании.

Работите ли вече върху състава за следващия сезон? Защото това беше много голям проблем за Берое, който Вие самият идентифицирахте миналото лято.

Да, точно така. През следващата седмица отивам в Испания. Имаме няколко срещи с няколко важни клуба. Работим по формирането на това, което ще бъде отборът през следващата година. Както казах, днес не може да мислим за това кои играчи ще имаме и кои няма да имаме, защото първенството ни не е приключило. Трябва да изчакаме до края на първенството и именно върху това искаме да се съсредоточим. Но ние, като ръководство, вече разполагаме с нашия скаутски отдел, който работи. Имаме много набелязани играчи, които са готови да бъдат привлечени в клуба. В случай че някои от тези, с които разполагаме, напуснат, нали? Защото знаем, че, както казах, това е футболът, той се развива на все по-бързи обороти и понякога за клубовете е много трудно да задържат играчите, когато привличаш играчи с проекция и други клубове ги търсят, нали? Ще се опитаме да запазим базата от играчи, която имаме, защото искаме да сме в състояние да играем на много по-високо ниво и да сме много по-конкурентноспособни през следващия сезон. Целта ни е да се развиваме година след година.

В България в момента това е много интересна тема за всички отбори, възможно ли е Берое да си партнира с чуждестранни отбори, дори със среден или голям отбор от някое от топ първенствата?

Партньорствата във футбола са много полезни и много важни по-скоро за по-малките клубове. Ако можем да си партнираме с по-голям клуб, смятам, че това би било много добре за Берое във всеки смисъл на думата. И това са партньорства, които ние търсим през цялото време. Така че възможностите са налице. Трябва да се развиваме като институция, трябва да се развиваме като клуб и трябва да се състезаваме на различно ниво. За да можем да направим това, както казах, много пъти не става дума за пари, а за повече взаимоотношения и повече партньорства с клубове и с правилните хора в света на футбола.

Какъв е пламът, с който Ернан Банато работи в Берое, ако го сравним с първия ден, в който дойдохте в Берое?

Реалността е такава, че с всеки изминал ден съм по-отдаден на клуба, с всеки изминал ден се чувствам по-съпричастен към града, всеки ден се чувствам все повече и повече част от България. Казах го още от първия ден, това е страна, която обичам, която много харесвам. Всъщност от следващата година семейството ми ще се установи в България за по-дълъг период от време, заедно с мен, така че това показва намерението на моето семейство да посвети всичко на клуба, да правим наистина важни неща за клуба. Никога не съм крил факта, че съм бизнесмен, че бизнесмените трябва да правят бизнес и трябва да правят пари, защото затова инвестират пари, но да, за мен Берое е... казвал съм го и продължавам да го казвам, това е проект на живота ми, това не е просто поредният бизнес, за мен и за цялото ми семейство. Така че ще бъдем в Стара Загора по-дълго, за да дадем най-доброто, което можем да направим за клуба и за града.

Възможно ли е през следващия сезон в Берое да видим повече играчи на същото ниво като Себастиан Вия?

Това е цялото ни намерение, искам да кажа, че наистина го желая. Искам, в рамките на възможностите, с които разполага клубът, да привлечем най-качествения играч, който можем да получим. Сега отново трябва да сме наясно с проекта, който имаме, и не може да се отклоним от проекта, който имаме. И не можем да мръднем от линията, колкото и да ни се иска. Имаме бюджет, имаме начин на работа и имаме проект, който трябва да спазваме. Сега всички играчи, които можем да добавим към клуба с по-голямо качество или известност, ще се опитаме да го направим, без съмнение.

Може ли да очакваме чуждестранни треньори в школата на клуба, след като Алехандро Сагерас вече беше назначен за ръководител на тази секция и е в ролята на спортен директор?

Със сигурност някои ще се присъединят, без съмнение, да, мисля, че е така. Ние, както казахме, ще наблегнем много на това. Засега все още анализираме хората, които работят в школата, даваме възможност за работа на всички хора и след като сезонът приключи и те покажат какво са направили, ще бъдат взети решения. Но аз не се съмнявам, че ще добавим още хора от чужбина,
по определена логика, че много пъти на местно ниво не успяваме да се разберем с хората, които искаме да вземем в клуба и да работят по начина, по който ние работим. Така че без съмнение, ако нямаме друга възможност, ще привлечем професионалисти от чужбина, които да работят в школата на Берое.

Ако вторият отбор на Берое изпадне в 4-та дивизия, ще продължи ли своето участие или ще престане да съществува?

Това е нещо, с което ние се занимаваме в момента и предстои да вземем решение, след като сезонът приключи. Единствените решения, които ще можем да вземем, ще са, когато резултатите са налице. Не може да имаме предвид това днес. Днес нашето съзнание и съзнанието на всички е насочено към момчетата, които се състезават по най-добрия възможен начин и се опитват да постигнат резултати. Те имат пълната ни подкрепа и това е мястото, на което се намираме.
Ден след ден, както правим с първия отбор, Алехандро държи под око втория ни отбор, контактува с отговорните лица и се опитва да ги подкрепя по всякакъв начин, за да могат да постигнат резултати. След като сезонът приключи, ние ще вземем съответните решения.

Какво можем да очакваме като следваща промяна в школата на Берое?

Ами промените, както казах, ще трябва да направим още веднъж една ясна оценка на школата, от какво се нуждае най-много в момента? На първо място се нуждаем, според нас, от чувство за принадлежност. Вярваме, че децата ни трябва да имат чувство за принадлежност към клуба. Градът трябва да има чувство за принадлежност към клуба. И това е, което искаме да им внушим, нали? Това е, което искаме да им дадем. Не само да говорим спортно-технически, а да изграждаме личности. Не искаме да създаваме само футболисти, искаме да създаваме хора тук.
А децата ни са много важни. Така че, както казахме, професионалистите, които се присъединяват към нас, ще трябва да са на нивото, което търсим. А това, което търсим, е да могат да проектират децата с течение на времето да станат страхотни хора, страхотни хора и следователно добри футболисти.

Ще остане ли Ернан Банато в Берое и през следващия сезон?

Ами да, както казах, намерението ми е не само да остана, но и да остана за дълго време, за доста дълго време. Струва си да уточним това, защото доста хора питат за него, нали? Но... Моето намерение и намерението на семейството ми, както казах, е да се установя за по-дълго в България, да бъда по-близо до клуба, да бъда повече в ежедневието и с това да постигна важни промени и крайни резултати, което е това, което търсим за клуба, за феновете и за целия град.

И на края, какви са очакванията ви за следващия мач срещу Левски, който е в събота?

Ще бъде доста труден мач, знаем това. Нуждаем се от точки, Левски също се нуждае от точки, те са много голям отбор, имат своите традиции, силен отбора са, имат някои много добри играчи, но както казах, нашите момчета са подготвени, психически нахъсани, знаят, че за нас това е финал, ще се опитаме да се справим максимално добре. Ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си. За съжаление, поради жълти картони, няма да можем да разчитаме на Себастиан, но групата ни е много сплотена, много силна, вярвам във всички момчета, които са тук, във всеки един от тях. Всеки от тях носи своята отговорност и се надяваме, че ще я изпълни по най-добрия начин. Те знаят, че носят фланелката на Берое, което е голямо задължение и отговорност, трябва със сила да спечелят тези три точки, които са ни много необходими.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS