Европарламентът с тежки критики към Суперлигата

dsport.bg

Европейският парламент одобрява доклада за спортната политика в Европейския съюз, в който се съдържа остро послание срещу Европейската Суперлига, като изтъква, че този турнир застрашава системата и стабилността на спорта.

В доклада се уточнява, че Европа ще се опита да насърчи серия от принципи, които биха били в противоречие с философията на Суперлигата, чиято първа стъпка беше създаването на затворено състезание извън рамките на УЕФА. Ето какво се казва в точка 13 от гласувания в Парламента документ: „Застъпва се европейски модел на спорт, който признава необходимостта от солидна ангажираност към интегрирането на принципите на солидарност, устойчивост, приобщаване, открита конкуренция, спортни заслуги и справедливост и следователно категорично се противопоставя на отделни състезания, които подкопават тези принципи и застрашават стабилността на спортната екосистема като цяло. Подчертава се, че всички заинтересованите страни в спорта и националните органи трябва да насърчават тези принципи“.

В изложението на мотивите за този доклад беше направено директно споменаване на Суперлигата, която се определя като заплаха за европейския модел, който се иска от Европейския съюз: „През последното десетилетие не беше постигнат съществен напредък във формулирането на модел. По-специално, дебатът е възпрепятстван от семантични съображения относно неговото именуване, вместо да се фокусира върху същността на съответните характеристики на модела, какво означават те и как най-добре да ги популяризират. Това объркване и бездействие продължават и така застрашават европейското измерение на спорта и се стремят да подкопаят характеристиките му, възползвайки се от ситуацията. Европейската Суперлига беше ярък пример за този тип действия, които за момента и за щастие се провалиха поради силната европейска съпротива срещу реализирането му“.

Вицепрезидентът на групата, отговаряща за въпросите за спорта в Европарламента Томаш Франковски заяви: „В допълнение, всички институции и заинтересовани страни трябва да имат желание да признаят и защитят това, което прави европейския спорт толкова забавен, популярен и успешен, като същевременно запазят неговите социални функции. Тези характеристики включват спортни заслуги, открита конкуренция, конкурентен баланс и солидарност.

Освен Франковски, комисар Маргаритис Шинас и други евродепутати също участваха в дебата за спортната политика в Европейския съюз, като показаха противопоставянето си на модела на Суперлигата, призовавайки европейските институции и националните правителства да се обединят срещу този тип проекти.

Аниели: Не сме се отказали от Суперлигата, футболът се нуждае от реформи

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още