След 10 дни на Евро 2024, 9 посетени мача на 7 различни стадиона, спокойно мога да кажа едно – това Eвропейско е за семействата, а не за ултрасите. Тук посещението на мач е удоволствие, празник, изживяване за малки и големи. Без страх, че нещо може да ти се случи, че може някой да те изгледа на криво, да ти вземе знамето, фланелката или шала.

Евро 2024 в Германия се превръща в еталон за посещение на футболна среща. Да, такива са порядките и в Бундеслигата, но сега тук са концентрирани хиляди футболни привърженици от различни държави и дори континенти.

Огромна издънка на домакините - пуснаха английска песен на шотландците, получиха освирквания (ВИДЕО)

Около стадионите по-често могат да се видят семейства с малки деца, млади и стари двойки, отколкото страшно изглеждащи мъже с татуировки и страшен поглед.

По всичко изглежда организаторите от УЕФА, а и местните власти, са направили всичко възможно до ограничат до минимум присъствието типичните футболни ултраси. Тях просто ги няма, а ако го има са рядко и не са агресивни... Атмосферата обаче я има в пълен блясък, защото феновете на всяка една футболна нация, представена в Германия, има индивидуално излъчване и присъствие на стадионите.

Стотици германски фенове се оказаха на стадиона за Шотландия - Унгария вместо на Германия - Швейцария (ВИДЕО)

В личната ми класацията водят турските фенове – изключително екстравагантни, изключително отдадени и подкрепящи. Шотландците са весели купонджии, които могат да изпият стотици литри бира, но няма да направят проблеми.

Рамо до рамо към стадиона... рамо до рамо и след мач... Шеги, закачки, подмятания, но толкова... Няма агресия има само усмивки и приятелско настроение независимо от цветовете, с които си облечен или които са изрисувани на лицето... Дали е червено, синьо, бяло или жълто... Това няма значение. Тук, на Евро 2024, всички са заради играта, заради усещането, заради атмосферата и съпричастността.

Денят на мача и празникът да отидеш на футболна среща от Евро-то!

Денят на мача (наложило се и като Matchday) се превръща в истински вулкан от емоции. Часовете, които прекарваш в центъра на съответния град, в заведенията или в зоните определени за феновете... Пееш със своите сънародници, радваш се, поздравяваш се с всеки – познат и непознат. Срещат съперници, снимате се и си пожелавате успех... Потеглянето за стадиона часове преди мача, претъпкания обществен транспорт, тротинетките или търсенето на подходящо място за паркиране на 1-2 км. от стадиона... създава емоция.

Часовете преди мача, вурстовете, бирата, посещението на феншопа и избора на артикули, бретцели, пържени картофи, палачинки.... Отново среща с фенове и усещането, че си близо до стадиона, който след няколко часа ще генерира своята енергия... Всичко това започва между 3 и 4 часа преди мача...

Събирането на тълпата, минаването през пропусквателните пунктове (с задължителното притеснение, че няма да ти падне батерията на телефона, че тогава става страшно). А вътре? Вътре още от същото...

Минутите преди началото на мача, съседите по седалка – твои или чужди. Няма голямо значение, на стадиона всички са ЗА футбола, а не против другия. Церемонията по откриването на всеки един мач – удивителна... надъхваща и настръхваща! Химните и после началото. Положения, пропуски, голове, победи загуби!

Краят – победител или загубил си тръгваш с усмивка от стадиона, защото знаеш, че си изживял един пълноценен ден. Малкият ти син или дъщеря, съпругата или съпругът с теб и заедно сте били там – сред още 30, 40, 50, 60 хиляди като теб и там, където още милиони са искали да бъдат, но са нямали този шанс. На стадиона – където е концентриран фокуса на целия футболен свят в този момент.

И после тръпката от напускането на стадиона. Тълпата, обществения транспорт, организацията (някъде перфектна, някъде не толкова), вървенето пеша по късните часове, чинното изпълнение на разпореждането на полиция и стюарди, изнасянето към центъра на града, където купонът продължава за една идея по-развеселените фенове, а семействата – те се прибират по домове и хотели и са щастливи, защото са били част от това!

Полицията и доброволците!

Полицията е впечатляваща – добре изглеждащи млади момчета и момичета с внушителна външност, но гледащи приятелски. Готови да ти помогнат, да размените дума или усмивка. Могат да поиграят футбол с децата, да те снимат за спомен. Вдъхват респект и уважение, а униформените служителки на реда са като за корица на списание.

Хилядите доброволци, организирани от УЕФА за първенството, също влизат в графата „топ попадения“. Можеш да разчиташ на хората със зелените суичъри по всяко време и на всяко място в градовете домакин – от гарата, до секторите на трибуните. Първите ще ти разкажат какво да правите в часовете до мача, ще те упътят към фензоната или стадиона и ще ти обяснят как най-лесно да стигнеш до целта, а последните с удоволствие ще те изпроводят до мястото ти стадиона. Между първите и последните има още много, които са винаги усмихнати и приветливи, а и понякога се включват в купона на феновете, което със сигурност прави изживяването още по-яко.

Инцидентите

Разбира се, няма как да няма инциденти, когато хиляди футболни фенове от различни националности са на едно място. Да, но те са рядкост... Боят между сръбски и английски фенове е изключение, а не правило, същото се отнася и за инцидента в Хамбург. Политическите нотки съществуват и те са извън пределите на футболната игра – Албания, Косово, Сърбия, Украйна, Палестина... Футболът обаче се оказва в капан на политиката и трудно ще излезе от него.

УЕФА наказа албанец за скандалните скандирания

Футболът

Да, той трябва да е фокусът на нещата. Това, което става на терена трябва да е водещото на един такъв голям форум. В крайна сметка футболът е просто игра, но за феновете цялостното изживяване остава по-голям отпечатък, отколкото тактическата схема, голмайсторът или победата. Те са важни, но не са всичко. И тази година ще има европейски шампион – дали изненадващ или не – предстои да разберем, но никой няма да отнеме емоцията нито на десетки и дори стотици хилядите шотландци, чиито отбор отпадна със само 1 спечелена точка или на привържениците на отбора, който на 14 юли ще вдигне трофея... Това е Европейското първенство на семействата!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS