ФА забрани децата до 12-годишна възраст да правят упражнения, включващи играта с глава

dsport.bg

Футболната асоциация на Англия прие решение, с което практически се забранява на деца до 12-годишна възраст да правят упражнения, включващи играта с глава. Децата ще имат възможност да тренират такива удари само веднъж месечно, при това с не повече от пет удара. Промяна обаче няма да засегне мачовете поне засега.

"Нашето проучване показа, че играта с глава в мачове с участието на толкова малки деца се случва съвсем рядко, затова промяна в правилника за самите двубои няма да има. Целта ни не е да лишим децата от насладата да играят футбол. Препоръките ни са насочени към треньорите, които не трябва да акцентират върху тези упражнения по време на тренировки, тъй като те не са подходящи за лица на такава възраст", заяви изпълнителният директор на асоциацията Марк Булингам.

Новото правило влиза в сила моментално и е прието още от футболните федерации на Шотландия и Ирландия. То ще засегне и младите футболисти до 18 години, като при тях броят на упражненията за игра с глава, които могат да правят в рамките на един месец, ще бъде силно редуциран.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ