Клубовете от Висшата лига се уведомили феновете си, че очакват правителството да им позволи да присъстват на мачовете през следващия сезон, тъй като футболната лига е отменила плановете за ограничен достъп на привърженици на стадионите следващата седмица, съобщава „Daily mail“.

Отборите от елита на Англия вече са започнали консултации с групите от техни привърженици в подготовката за „частично завръщане на феновете на стадионите“ в началото на сезон 2020/21.

Във футболната лига работят и върху повторното въвеждане на фенове през следващия сезон, след като бяха принудени да отменят амбициозен план за изпробване на малки тълпи в последния ден от настоящия сезон в Чемпиъншип.

Твърди се, че дискусиите във връзка с частичното повторно отваряне на стадиона във Висшата лига са на „напреднал етап“ и че съобщение от правителството ще дойде „съвсем скоро“.

В кореспонденцията се посочва още, че предстоящият сезон ще започне в средата на септември - клубовете се подготвят за 12 септември - пораждайки опасения, че те нямат много време за изпълнение на необходимите мерки.

След като правителството потвърди своя подход относно завръщането на феновете, ще бъде оставено на Висшата лига и отделните клубове да формулират план за предложеното завръщане.

Някои от ключовите въпроси, по които клубовете търсят обратна връзка от феновете са:

-Как справедливо да се разпределят билетите, ако, както се очаква, капацитетът е намален?

-Ще дадат ли феновете лична информация, включваща здравните им подробности?

-Как биха пътували до мачове и дали биха се чувствали в безопасност, използвайки обществен транспорт до срещите?

-Другите притежатели на сезонни билети биха ли останали доволни да не седят на нормалните си места?

Извън Висшата лига бордът на Лигата разработи предложения за поредица от тестови събития, които ще се проведат на мачове в Чемпиъншип в последния ден от сезона следващата сряда.

Но времевите ограничения и ограниченият брой срещи, които не са от решаващо значение за крайното класиране, доведоха до отмяната на плана.

В резултат на това Лигата ще съсредоточи усилията си върху осигуряването на подкрепа от страна на правителството за феновете да се върнат на стадионите през следващия сезон, като присъства и допълнителният стремеж, че на малки тълпи ще бъде разрешено да присъстват на предсезонните двубои през следващия месец.

Ако тестовете са успешни, тогава се очаква стадионите да отворят своите врати с капацитет 25 на сто през септември, преди да посрещнат повече фенове по-късно през сезона.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS