ФИФА дава милиард и половина на футболните федерации за борба с пандемията

dsport.bg

ФИФА ще отдели 1.5 милиарда долара, за да помогне на националните федерации да се справят с последиците от пандемията от коронавирус, съобщиха от световната футболна федерация.

Всяка от 211-те асоциации, които са членове на ФИФА, ще получи безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 милион долара. Ще бъде отпусната и допълнителна безвъзмездна помощ в размер на 500 хиляди долара за развитието на женския футбол. Всяка от шестте конфедерации ще получи по 2 милиона долара. Тези плащания ще бъдат извършени в първите два етапа от плана на ФИФА.

В третия етап на всяка национална федерация ще бъде предоставена възможност да кандидатства за заем в размер от 500 000 до 5 милиона долара, но сумата не трябва да надвишава 35% от годишните приходи. Ще бъде създаден специален комитет, който да контролира ефективността на изразходването на средствата. Той ще бъде ръководен от финландеца Оли Рен.

ФИФА одобри и годишния бюджет на организацията за 2021 година и въведе актуализиран календар за националните отбори. По-специално бяха одобрени промени в календара на европейските отбори, които вече ще могат да играят три мача вместо два в есенните прозорци, запазени за международни срещи на национални отбори.

Утвърден беше и регламент за олимпийските турнири по футбол за Игрите в Токио, които бяха отложени поради пандемията от коронавирус от 2020 до 2021 година. На Олимпиадата ще могат да участват само трима играчи над 23 години.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ