ФИФА предлага един футболен сезон да се провежда в рамките на една календарна година

| Световен футбол

Вицепрезидентът на ФИФА Виктор Монталяни говори пред италианската радиостанция „Спортива“. Той смята, че европейските национални лиги трябва по-сериозно да обмислят идеята футболният сезон да се провежда по схемата пролет-есен. Иначе казано един сезон да трае една календарна година.  

Тази мярка е предложена поради пандемията от COVID-19, която сложи под карантина всички международни мачове. Европейското първенство бе отменено с една година за лятото на 2021, което поставя под въпрос и Световното първенство, което трябва да се проведе през 2022 в Катар.

„Заради пандемията ФИФА е принудена да заобиколи някои свои принципи. Сега решението за подновяването на футболния сезон зависи от местните власти и ФИФА не може да оспори тяхното решение. Ние обаче имаме идеи да променим календара за следващите две години. Вместо традиционната схема "есен-пролет", може да приемем за основа един сезон да се провежда в рамките на една календарна година или иначе казано "пролет-есен", заяви Виктор Монталяни.

„Имаме възможност за тази промяна, като се има предвид и следващото Световно първенство, което ще се проведе през ноември-декември 2022 година", каза Монталяни.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още