Международната футболна асоциация – (ФИФА) ще изплати 209 милиона долара на клубовете, които са изпратили свои футболисти за участие на Световното първенство в Катар в края на миналата година.

Компенсации ще получат 440 клуба от 51 държави, включително и България. От родните тимове Славия ще прибере 32 851 долара благодарение на бившия си футболист Надер Кандри, който се подвизава с екипа на Тунис. Иначе беше за кратко под наем в "Овча Купе" от Вестерло.

Според разпоредбите ФИФА изплаща на клубовете по 10 950 долара за всеки ден на техен футболист на световното първенство, без значение игровото време. Взимат се под внимание всички клубове на футболиста в период от две години преди старта на Мондиала. 

На предходното Световно в Русия през 2018 година сумата беше 8 530 долара. Най-голям брой английски отбори ще получат компенсации – 46. Между тях ще бъде разпределена сумата 37.7 милиона.

В класацията следват Испания, Германия, Италия и Франция. Най-много пари ще получи отборът на Манчестър Сити със сбор от около 4.6 милиона долара. На второ място е Барселона с близо 4.5 милиона, следван от Байерн Мюнхен с 4.3 милиона.

ФИФА удари спирачките на Ал Насър, отборът на Кристиано не може да регистрира нови играчи

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS