Световната футболна централа ФИФА нанесе сериозен удар по руските клубове, като обяви, че всички чужденци могат спокойно да прекратят своите договори и да играят в други отбори до 30 юни 2023 година. Това може да се случи, ако футболист и клуб не постигнат споразумение до 30 юни тази година.

Така, дори играчи да имат дългосрочни споразумение с руски клубове, може да „замразят“ своите договори до лятото на следващия сезон и да играят в друго първенство.

На 7 март ФИФА вече разреши на легионари и чужди треньори на руски отбори да преустановят споразуменията си до 30 юни тази година, но след това те трябваше да се върнат в клубовете. Сега този срок реално е удължен.

Така, ако даден футболист има изтичаш договор на 30 юни следващия сезон то той спокойно може да отиде в даден клуб още сега, а след година руския му отбор няма да вземе и стотинка за него.

От Руския футболен съюз вече възроптаха срещу решението на ФИФА. Едно от предложенията е подобна регулация да не важи за футболисти, които са подписали с руските отбори след началото на военните действия.

„Руският футболен съюз изразява несъгласие с решението на ФИФА, което предполага възможността за спиране на договорите на чуждестранни играчи и треньори на руски клубове до 30 юни 2023 г. РФС ще бъде готов да предостави на клубовете цялата необходима правна и друга подкрепа, в случай че оспорят решението. Освен това смятаме, че априори не може да се прилага за договори, сключени след 24 февруари 2022 г“, се казва в съобщение на организацията.

36-годишен шампион на Франция подписа 5-годишен договор в Нидерландия

ФИФА събира класираните на Мондиала на работна среща

В Нидерландия изравниха заплатите в националните отбори за мъже и жени

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS