Фиктивният БФС! Конгресът май-май ще е юни…

Веско Вълчев Веско Вълчев

- Промяна?
- Къде?
- Там!
- Да?
- Не!

Диалог в пет думи напълно достатъчни, за да се разберат футболните хора в България. Да! Там, в Бояна промяна няма. Дори някак си и рима стана… Изнизаха се две седмици от Изпълнителния комитет, пред който Борислав Михайлов подаде оставка. Вече 15 дни чакаме някакво митично вписване на промените в Търговския регистър, за да бъде свикан конгрес с надежда за промяна. Сегашното ръководството на БФС някак не успя да ни убеди, че това вписване е задължително. Конгрес можеше и трябваше да се свика на 18 октомври от Изпълнителния комитет без значение оставката на Борислав Михайлов. И да, това решение е точно в компетенциите на този Изпълком във вида, в който се събра на Бояна. Ако не друго уставът го казва – управителен орган на БФС е управителният съвет (Изпълнителен комитет), а президентът е изпълнителен и представителен орган. Конгресът се свиква от Изпълнителният комитет по негова инициатива или по искане на 1/3 от клубовете членове на БФС. Реално конгрес може да бъде свикан и без никакви действия от страна на управителното тяло на футболния съюз, стига клубовете да го поискат, а съдът ще го насрочи. Ама сега ние нямаме въобще Изпълнителен комитет, нали всички подадоха оставки, поне така се чу!

Уставът на БФС обаче е нещо, което много-много се спазва, меко казано. Малко идва фиктивен, както фиктивен май е самият Български футболен съюз. Там пише неща, които си остават само в книжата и не се изпълняват - например заседания на Изпълкома поне веднъж на три месеца (чл. 50). Колко пъти се събра този комитет през 2019 година? Риторичен въпрос нали? И друго нещо интересно. Няколко дни след прословутото заседание на ИК и оставката на Борислав Михайлов бе свикано ново заседание – заседание на Бюрото на ИК, което назначи Георги Дерменджиев за национален селекционер. Според устава това заседание се свиква от президента на БФС. Такъв по това време няма, Михайлов е уж в оставка, а прословутото вписване на Мишо Касабов и тогава и сега не е минало. По устав обаче решенията на Бюрото на ИК се утвърждават на следващо заседание на Изпълкома. Да, ама нали всички членове на Изпълнителния комитет, както вече уточнихме,  уж подадоха оставки. Тогава за какъв Изпълком говорим? Малко параграф 22, а?

Зад лъскавата фасада на Националната футболна база в Бояна кучетата си лят, а керванът си върви. Настанало е едно групово тупане на топката. Малко като в баскетбола когато водиш с много и текат последните секунди на мача, просто дриблираш и дори не преминаваш в половината на противника, чакайки да свири сирената. Хора, за балъци ли ни вземате? На всички е ясно, че нищо не се е променило, а и вероятно няма скоро да се промени.

Съдийската сбирка!

Да се върнем няколко дни назад. В петък в Бояна се събраха съдиите. Временният председател на съдийската комисия Костадин Стоичков искаше да се види с тях, да им каже няколко думи и да обсъдят наболялата тема с корупцията, разследването на ГДБОП и евентуалните обвинения. До тук добре. От години е ясно, че съдиите са поставени под натиск. За някои е по-лесно, за други не. Някои постоянно са в шамарите и се катерят нагоре благодарение на способностите си, а други правят грешка след грешка, крият се от мачове, но и те се изкачват, благодарение на други качества или роднински връзки. Това само като лирично отклонение.

Иначе водещите съдии влязоха на сбирката първи, а там освен членовете на комисията, ги очакваше и представител на БФС. Според публикациите в медиите този строг представител на футболната централа реагирал остро и останал изненадат от твърденията на съдиите за упражняван натиск. Смях в залата. Емил Костадинов или е проспал предишни сигнали от съдии и техния председател Йордан Сталев, или не са му казали, защото такива, говори се, е имало. Да! Отговорникът за младежкия национален отбор и член на Изпълкома (уж в оставка) е строгият представител на БФС (нали е в оставка?) участвал в срещата с водещите арбитри, но само с тях, за другите не му е останало време. Всъщност какво прави Костадинов на организационна среща със съдиите е друга тема. Е да, чу се че е дал изключително „креативно“ управленско предложение към Илонка Джалева – търси спонсори за ВАР, някои отбори могат да си го позволят, но други не, нали имаш връзки. Да, това е само слух, но ако е истина сега всички чакаме от Илонка Джалева и съдиите да намерят 2 млн. лева и да има ВАР и тук. Споменахме Илонка Джалева, нека разгледаме…

Странният случай „Илонка Джалева“!

Нали помните, че Илонка Джалева уж подаде оставка и уж Бюрото на Изпълнителния комитет прие тази оставка. Реално прословутото Бюро е последния орган (като време), който взе някакви управленски решения. Да, ама тя не е напускала, там си е, в съдийската комисия. Как? Защо? Както казахме всичко е доста фиктивно. Кой я върна в съдийската комисия? Боби Михайлов? Може би, но уж е в оставка! Михаил Касабов? Може би, но уж не е вписан? КОЙ? КОЙ? Случаят „Илонка Джалева“ не е интересен за феновете, но е интересен за футболната общественост, която шушука, но не казва. Тук трябва да попитаме дали първоначалното отстраняване от длъжност (уж) и последвалото връщане (уж) не са еднолични решения само на един човек. Въпрос или риторичен въпрос? Преценете сами или да преценят хората в съдийството и не само.

Къде е Мишо?

В цялата тази сладурска обстановка имаме (уж) временно изпълняващ президентските функции в БФС. Михаил Касабов, който чака вписване, а докато чака гледа мачове и работи в… Бразилия. Да! Михаил Касабов е делегат на световното първенство до 17 години в Бразилия. Назначение, което той получи доста преди бурята в БФС и няма как да го виним, че е там. Факт е, че Мишо го няма и дори митичното вписване да стане факт той няма как да насрочи заседание на Изпълкома от 10 000 километра разстояние. За тези, които не са запознати първенството там продължава до 17 ноември.

Епилог

Не очаквайте конгрес скоро, със сигурност няма да е декември, почти сигурно няма да е и април. Нещата отиват към месец юни, защото по кокала все още има месо, може и малко, но е месо и трябва да бъде хапнато.

Всичко в БФС изглежда фиктивно. Толкова фиктивно, колкото едно отстраняване от длъжност на един директор на спортно съоръжение, който допусна нещо, което бе заснето от журналистите и после стана скандал. Тогава човекът просто изпълняваше нареждания, но фиктивно го смениха, за да е виновен той, а не другите. Толкова фиктивен е и целият Български футболен съюз.

Привикаха всички съдии на базата на БФС

Съдийската комисия защити реферите с декларация

Йордан Сталев: От Dsport разбрах, че съм отстранен от Съдийската комисия

Михайлов: Идва момент, в който на човек му писва

Подарък от УЕФА: 1 + 1 мач и солена глоба

Целият Изпълком на БФС подаде оставки

Спецпрокуратурата: Ще дадем подробности при първа възможност

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ