Френската лига 1 ще преживее огромен спад в рейтинга след напускането на единствения играч със статут на суперзвезда. Килиан Мбапе напусна ПСЖ, той ще продължи кариерата си в Реал Мадрид.

Напускането на най-добрия френски футболист ще засегне цялата икономика на елитния френски футбол. За това говори и фактът, че два месеца и половина преди началото на новия сезон Лига 1 все още няма подписан договор за телевизионни права за следващия състезателен сезон.

Затова сега, след като Мбапе го няма, никой няма да излъчва мачовете от френското първенство или по-скоро не срещу сумата, която беше актуална, когато нападателят беше част от ПСЖ.

Първоначално Лига 1 поиска 800 милиона евро за правата за излъчване на мачовете от Първа и Втора френска лига, което беше още през октомври, за периода 2024-2029 г.

Телевизиите още тогава бяха наясно, че Мбапе напуска ПСЖ, което принуди първия човек на френското първенство Венсен Лабрюн да влезе в преки преговори с телеоператорите, за да спаси ситуацията.

Сега преговорите за новите собственици на телевизионните права се точат от месеци, без епилог, който да удовлетвори лидерите на Лига 1.

Никой не иска да плаща прекалено високи суми, когато самото състезание не е атрактивно и когато се знае предварително кой ще е шампион (ПСЖ), освен в редки случаи.

Заради големия финансов колапс, пред който е изправен френският футбол, в решаването на проблема се включи и президентът на страната Еманюел Макрон.

Преди два месеца на организиран от него обяд, според някои медии, той е помолил Насър Ал-Хелайфи (президентът на ПСЖ) да повлияе на катарската телевизия "BeIN Sports" да закупи правата за излъчване на мачовете от френското първенство.

Отговорът беше, че ще го направят само ако френската телевизия " Canal+" им плати частта от 250 милиона, а те да платят останалите, което до момента не се е случило.

Според последната информация Лига 1 би се съгласила да продаде телевизионните права на всеки, който предложи 400 милиона евро, което е половината от сумата, предложена на телевизионните оператори през октомври.

Ситуацията, пишат френските медии, е много критична.

Сметката е ясна: ако Лига 1 подпише споразумение за продажба на телевизионни права за сумата от 400 милиона евро, това също означава, че всички клубове ще бъдат на голяма финансова загуба. Защото всички споделят финансовия пай, разбира се, не поравно.

Грубо казано, напускането на Мбапе от Франция причини загуби на Лига 1 от поне 200 милиона евро.

Кристиано към Мбапе: Нямам търпение да те видя да заблестиш на ''Бернабеу''

Мбапе с първи думи след трансфера в Реал Мадрид

Трансферът на годината е факт – Килиан Мбапе вече е част от Реал Мадрид

Играчите на Реал приветстваха Мбапе

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS