Габриела Георгиева: Целта ми е да покрия норматив за Париж и да се представя много достойно там, не само да участвам

Ексклузивно
Петър Кожухаров Петър Кожухаров

Българската плувкиня Габриела Георгиева говори специално пред Dsport и Дарик радио, след като завърши на 13-о място в полуфиналите на 100 метра гръб на Световното първенство по плуване в Доха, Катар.

Тя постигна резултат от 1:01.42 минута, като така подобри личния си рекорд в дисциплината. Георгиева ще плува и във втората серия на 200 метра гръб в петък от 08:55 часа българско време.

„Чувствах се много притеснена преди да стартирам. Аз бях много подготвена, но вирус ме разклати. Бях с много висока температура преди да замина за Доха. Бях малко в шаш и паника дали ще се справя и ще плувам добре, но треньорът ми Кристиан Минковски постоянно ми повтаряше, че съм много добре, че досега не съм изглеждала и не съм плувала по-добре, в сравнение с предходните години. Това ми вдъхваше увереност и изглежда оказа влияние и се справих на 100 метра, което по принцип не ми е от най-силните дисциплини“, разказа Георгиева за моментът преди да стартира на 100 метра гръб в катарската столица.

Тя разкри и как се е чувствала заради вирусното заболяване, която я измъчваше преди състезанието: „Когато се разболях, направо ме тръшна вирусът, вдигнах 39.5 градуса температура, два дни бях така. В съзнанието ми беше само „Защо точно сега трябваше да ми се случи?“ и си повтарях, че винаги, когато съм в добра форма, не точно се разболявам, но има симптоми, че когато си в добра форма, малко ти спада имунната система. Това е хубаво, защото означава, че си във форма, но тази температура ме изтощи повече. Консултирах се с доктора на националния отбор, д-р Петров. Той ми каза какви лекарства да приемам, тъй като не мога да вземам каквито и да е лекарства и направих всичко възможно, за да се възстановя в най-кратък период от време“.

„И да, и не. Бях много уверена в себе си малко преди да се случи това нещо с вируса и вярвах, че мога да подобря националния рекорд и на 100 гръб. Все пак съм доволна, защото два пъти за един ден слязох под моето най-добро време и мисля, че трябва да гледам позитивно на това“, сподели тя, дали е останала доволна от постижението си.

Плувкинята говори и за подготовката си за Световното първенство: „Тренирахме с още две момчета, които в момента са тук – Калоян Лефтеров и Тонислав Събев. Те по принцип са в Америка. Преди това, може да се каже, че тренирам сама, като съм с децата, които са в моя отбор. Те са с по 10 години по-малки от мен и не могат да са ми толкова конкурентноспособни във водата и точно тези две момчета ми бяха от полза, защото се дърпам с тях. Те като мъже са по-бързи от мен и доста ми помогнаха. Треньорът изгради програма специално за мен, която ми върши добра работа. Имахме 4 седмици лагер в Бургас, който федерацията ни осигури, което беше много добре. Там басейнът и всичко е на ниво. Басейнът е най-хубавият в България, хотелът също е на ниво, храна, всичко, нямам забележки. На нас спортистите това ни трябва – да имаме хубав басейн, добра храна и да си почиваме“.

„Надеждите ми са да си покрия норматива на 200 метра гръб за Париж, за квотата. Тогава ще ми е по-спокойно, защото ще знам оттук нататък към какво се целя“, каза тя за амбициите си в състезанието на 200 метра гръб.

„Трябва да изплувам времето от 2:10.39 минути, а аз имам 2:11.16 минути. Това са 7 десети разлика. Смятам, че съм способна да го изплувам и се надявам да мога“, разясни Георгиева за това, какво време трябва да покрие за Игрите в Париж.

Тя открои и мечтата си: „Разбира се, аз мечтаех още и за Олимпийските игри в Токио, но тогава те ми се изплъзнаха с тези 7 десети и от тогава до ден-днешен това ми е цел №1“.

„До края на сезона мисля, че Олимпиадата ми е целта. Да покрия норматив, да се представя много достойно там, не само да участвам. Искам да покажа на какво съм способна, защото знам, че мога повече, отколкото съм показвала до този момент и се надявам да го изпълня това“, завърши Габриела Георгиева за останалите цели, които си е поставила пред себе си.

Габриела Георгиева с 13-то време в полуфиналите на 100 метра гръб на Световното първенство

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ