Полузащитникът на ПСЖ Идриса Гей беше възприет като герой в родината си Сенегал, защото отказал да носи фланелка с багрите на дъгата – символа на движението ЛГБТ.

Бившият играч на Евертън и Астън Вила пропусна гостуването на Монпелие миналия месец. Парижани спечелиха с 4:0. Старши треньорът на ПСЖ Маурисио Почетино обяви, че причината за отсъствието на Идриса е лична, но не е контузия.

Според RMC Sport не пожелал да играе, за да не носи фланелката, оцветена в багрите на дъгата, символизираща подкрепа към хората с различна сексуална ориентация.

Точно по време на въпросния уикенд мачът между Монпелие и ПСЖ беше част от кампанията за „Дена против хомофобията“. Всички тимове от Лига 1играеха със специални екипи, включващи дъгата като символ на ЛГБТ. Капитанските ленти също бяха в цветовете на дъгата.

Агентът на Садио Мане Бакари Сисе говори по темата. Той разкри, че в Сенегал Идриса Гей е смятан за герой, тъй като бойкотирал носенето на екип в подкрепа на ЛГБТ общността.

„Хората преиначават нещата. Не трябва да забравяме, че Идриса е родом от Сенегал. Той е израснал там и е получил образованието си. Уважаваме всичко, което другите правят, но не ги следваме в тяхната култура. От културна гледна точна никой от сенегалците нямаше да го разбере, ако беше сторил нещо различно. Той не е единственият, който мисли така. Днес Гей има подкрепата на всички сенегалци, всички африканци. Не можем да не отчетем жеста. Той е приеман като герой в Сенегал. За нас той е герой. Ако Гей беше направил друго, какво щяхме да кажем? Щяхме да сме шокирани“, коментира Сисе.

Любопитното е, че информацията във френските медии за отсъствието на Идриса Гей, беше, че играчът изпитва стомашни проблеми.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS