Георги Глушков награди алпинисти по случай изкачването на Еверест в памет на Христо Проданов

dsport.bg

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков награди с почетни плакети участниците от първата българска експедиция до Еверест по случай 40-годишнината от постижението. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен от българския алпинист Христо Проданов, който загива по обратния път.

Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния непалски склон, наричан още "Жестокият път". След него на 8 май на Еверест стъпват Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май - Николай Петков и Кирил Досков. Експедицията се състои от 24 участници, а на срещата в ММС присъстваха Методи Савов, Кирил Досков, Костас Канидис и Петко Тотев.

„Горд съм с Вашето постижение, което има отзвук и до днес, 40 години по-късно. Да изкачиш Еверест е екипна работа и Вие сте и трябва да бъдете пример за всички как се постига набелязаната цел”, заяви министър Глушков.

Присъстващите споделиха пред Георги Глушков интересни спомени от експедицията и му разказаха за срещата си на път за България с Индира Ганди, която по това време е премиер на Индия.

Медал №8 и №9 за България от ЕП по бокс

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ