Германецът, който се превърна в българин на ATP Cup

dsport.bg

Мотото на ATP Cup е „За любовта към страната“. През тази седмица 24 национални отбора се състезават в надпреварата.

Миналият месец германецът Кристиан Гро стана треньор на Григор Димитров. Въпреки че не е българин, това не му пречи да помага с каквото може на България в турнира ATP Cup. Родните тенисисти стартираха с две победи – срещу Великобритания и Молдова.

„Дойдох тук с Григор. Тъй като няма друг треньор с българските тенисисти, помагам с каквото мога. Те са добър отбор, съставен от добри и млади състезатели. Като помагам, голяма тежест пада от раменете на Григор, който все пак трябва да мисли и за себе си, за да е подготвен за мачовете. Харесва ми всичко това“, споделя Гро.

Треньорът на Григор обръща внимание на тенисистите от българския отбор, когато Гришо трябва да загрява за собствен мач:

„Много е хубаво да се види. Мисля, че българите по принцип са топли хора. На него му харесва да помага“, коментира Григор.

„Работил съм с толкова много различни треньори през всички тези години. Важно е как комуникираш със своя ментор. Общо взето прекарваш 24 часа с него ежедневно. По-добре е да е добра компания. Заедно с него прекарваме много време и извън корта. Целият отбор е като едно цяло. Кристиан също е част от тима и мисля, че се чувства специално поради този факт“, добавя още първата ни ракета.

Останалите българи в тима също са благодарни, че имат не само ръководството на своя капитан Димитров, но и Гро, който е бил с ключова роля за първите две победи в тима съответно над Великобритания и Молдова.

"Удивително е. Очевидно е, че наистина е трудно Григор да управлява всички неща сам, защото той също трябва да загрее, да се съсредоточи преди мача. И както се случи първия ден, както се случи днес, той трябваше да си тръгне след първия сет. Но аз вече знаех това, защото го обсъждахме. Крис обаче винаги е там“, споделя пред ATP Димитър Кузманов.

„Наистина се радвам за това, защото Крис е страхотен треньор. Той пасва много добре в екипа. Все едно, че е българин. Той имаше същия отборен дух, същата ангажираност, същата енергия. Всички се разбират с него толкова добре. Наистина съм щастлив, че имам не само Григор в ложата, но и Крис. Както можете да видите по време на точките и по време на целия мач, той наистина е ангажиран и можете да усетите енергията му ", добавя още Мико.

Кузманов: Съединението прави силата!

След като България победи Молдова, някои от членовете на отбора се отправиха към тренировъчните кортове за няколко часа. С тях беше и Гро, който потренира с тях.

"Забавно е да сме в тази екипна среда и мисля, че засега все още се опознаваме. Току-що започнахме. Мисля, че се разбираме много, много добре и вече имаме добра връзка”, споделя от своя страна Гро.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук