Холандецът Нилс Еекхоф спечели спринта в група от седем колоездачи и с това стана световен шампион при мъжете до 23 години по време на шампионата на планетата в Йоркшир.

Еекхоф обаче бе шампион някъде около час преди да дойде дискусионното решение на състезателното жури, което дисквалифицира холандеца от състезанието. Причината бе нерагламентирано използване на въздушната струя от сервизния автомобил на холандците след катастрофа преди преполовяването на състезанието.

Така иначе вторият Самуеле Батистела (Италия) се оказа новият световен шампион до 23 години, Щефан Бисегер (Швейцария) смени бронза със сребро, а пък Томас Пидкок (Великобритания) се качи на почетната стълбичка.

Решението за дисквалификацията на Еекхоф логично предизвика много бурни реакции, тъй като телевизионните камери не показаха нещо различно от това, което се вижда в почти всяко състезание. Падането, при което холандецът пострада, се случи при оставащи повече от 130 километра. След това талантът, който от 2020-а ще бъде част от професионалния отбор на Сънуеб, успя да си проправи път през сервизните автомобили, за да се върне в групата и в крайна сметка да спечели спринта сред най-силните седем в състезанието.

От журито обаче се оправдаха, че решението е взето на база на видео повторенията, които вече са част и от колоезденето и които не са попаднали в телевизионното предаване. Според тях Еекхоф е бил поне 15 секунди директно зад автомобила, което играе огромна роля за по-високата скорост и съответно по-лесното връщане в групата.

Другата основна критика към съдиите бе фактът, че от инцидента до финала на състезанието имаше над 3 часа, а през това време нито колоездачът, нито някой от неговия отбор е получил предупреждение или сигнал, че ситуацията се разглежда. Затова оправданието на съдиите е, че кадрите са пристигнали по-късно и е трябвало да бъдат внимателно видени, тъй като става дума за световната титла. Редица звезди в колоезденето също разкритикуваха решението за дисквалификацията на талантливия холандец.

В събота е ред на общия старт при жените, а Световното завършва в неделя със състезанието при мъжете.

Световно първенство по колоездене или плуване в открити води?

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS