Големите трима в тениса предложиха план за помощ на по-ниско ранкираните

| Тенис | Емил Евтимов

Световният №1 Новак Джокович, който е президент на Съвета на играчите към АТР, отправи предложение за създаването на фонд, чрез който по-ниско ранкираните състезатели да получат финансова помощ заради липсата на средства, която изпитват в момента заради спирането на тениса в следствие на коронавируса.

Предложението под формата на съобщение бе публикувано от журналиста на Tennis Channel Джон Уъртхайм, според когото зад него стоят Джокович и другите двама големи в тениса Рафаел Надал и Роджър Федерер. То цели събирането на 4 милиона долара като 1 милион от тях да дойдат от тенисистите в топ 100 на световната ранглиста на сингъл и топ 20 на двойки.

Според предложението първите петима ще дадат по 30 хиляди долара, тези между пето и десето място по 20 хиляди, между 10-о и 20-о по 15 хиляди, между 20-о и 50-о по 10 хиляди, а останалите в топ 100 по 5 хиляди. По 5 хиляди трябва да дарят и 20-те най-добри играчи на двойки.

Очакванията са АТР като организация също да дари около 1 милион, а четирите турнира от Големия шлем да дадат по 500 хиляди долара всеки. Така цялата сума ще бъде поне 4 милиона.

Смята се, че главната цел е подпомагане на играчите между №250 и №700 в света като всеки от тях да получи по 10 хиляди долара, които да му позволят да издържи финансово на периода без възможност за печелене на средства на корта.

Джокович, Надал и Федерер също така предлагат 50% от наградния фонд на Финалите на АТР през 2020 да отиде във фонда.

„Очевидно не знаем, дали турнирът ще се проведе този сезон. Ако не се случи, всички ние трябва да дадем голяма част от наградния фонд в Австралия през 2021. Не само ние тримата, но всички играчи, които са част от Финалите на Australian Open. Така е честно всички да помогнат", споделя Джокович.

Иначе и до момента тримата големи помагат много в борбата с пандемията на локално ниво. Сърбинът дари 1 милион евро на своята страна за болнично оборудване и екипировка. Надал създаде кампания за 11 милиона евро заедно с баскетболната звезда Пау Гасол, а Федерер дари 1 милион швейцарски франка за семейства в нужда в своята родина.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още