Григор Димитров е заявил желанието си да поведе България в новия отборен турнир в мъжкия тенис - АТР Къп.

Още преди няколко дни АТР информира, че 27 състезатели от топ 30 са заявили участие, но официално бяха обявени само тенисистите от 19-те държави, които вече си осигуриха място в турнира на база на мястото в ранглистата на първата ракета на всяка една от държавите.

Вакантни остават още 5 места в надпреварата като към момента първата от петте позиции заема именно България заради 25-ото място в световната ранглиста на Григор. Всичко това значи, че е голяма вероятността страната ни да бъде сред 24-те участници в турнира, който ще се проведе в Австралия в самото начало на 2020-а. Участието обаче зависи изцяло от желанието на Гришо за участие, тъй като без него то няма как да бъде факт.

Такова обаче е налице като пред АТР Димитров дори говори за историята на българския тенис и надеждите му да вдъхнови още много хора в родината да играят тенис.

"Надявам се, че сега е на по-високо ниво (тенисът в България б.р.) отвсякога. Разбира се, дълго време имахме сестрите Малееви, Пиронкова, така че в това отношение имаме известно наследство. Но се надявам, че мога да вдъхновя хората, децата да започнат да играят тенис. Като модел на подражение, като пример, защото това за мен значи много." 

"Аз съм тенисист, но преди всичко искам да давам правилния пример за семействата, за децата, че със здрава работа може да постигнеш всичко, което искаш, независимо откъде си", допълни бившият №3 в света.

Евентуалното участие на България в АТР Къп ще бъде огромна стъпка за останалите български тенисисти, които ще получат възможност да играят на най-високо ниво срещу съперници от страхотна класа, получавайки и възможност да спечелят ценни точки за ранглистата на АТР.

България извън първите 19 за АТР Къп, но с отлични позиции за участие

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS