Гюлетласкачка с протест срещу неравноправието на подиума в Токио

dsport.bg

Рейвън Сондърс се качи на олимпийския подиум, печелейки сребърен медал в тласкането на гюле от Игрите в Токио.

Там американката кръстоса ръцете си, изобразявайки кръст с тях. На въпроса какво е значението на нейния жест, тя отговори: „Това е жест в подкрепа на всичик подтиснати хора“.  

Този нейн акт обаче може да доведе до санкция от страна на Международният олимпийски комитет. МОК позволи на спортистите да изразяват политически или социални въпроси, като се обръщат към медиите, преди и след състезанията, но от организацията не е споенато дали това може да се случва и по време на награждаване.

„Трябва да проучим детайлно случилото се и след това да вземем решение. Ние сме в контакт с Олимпийския комитет на САЩ, а също и с Международната асоциация на лекоатлетическите федерации и сега обмесляме следващите стъпки, които да предприемем“, каза говорителят от МОК, Марк Адамс.

Сондърс е ангажирана със защитата на правата на ЛГБТ общността. Тя посочи, че иска да представлява хора по целия свят, които се борят, но нямат платформа да изразяват мнението си. Нейната постъпка обаче може да ѝ донесе различни санкции, в това число и отнемане на олимпийския медал.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още