Хъдълстоун и Александров тръгват с надежди и увереност за Световното по спортна гимнастика

dsport.bg

България ще бъде представена от двама атлети на предстоящото Световно първенство по спортна гимнастика в Ливърпул. Там честта на страната ни ще бранят Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров.

Двамата проведоха открита тренировка днес в зала "Раковски", само ден преди да отпътуват за Англия. Целта и пред тях е класиране в първите 24 на индивидуалния многобой.

"Подготовката преминава добре, всеки петък и понеделник имаме контролни. Мисля, че двамата с Йордан сме готови да представим България на Световното първенство. Класиране в топ 24 в многобоя е постижимо и за двамата, стига, разбира се, да си изиграем съчетанията. Ако играем чисто и без груби грешки и двамата имаме способност и шанс да влезем в топ 24", каза Хъдълстоун.

"Едни и същи са съчетанията ми от Европейското първенство, просто за по-отиграни. Винаги имам болки, винаги има болки в гимнастиката, неизбежно е, но аз съм свикнал с болката. Не се притеснявам за нищо, дори съм уверен в себе си, както съм уверен и в Йордан. Мисля, че и двамата сме готови и отиваме да покажем това, което можем", добави гимнастикът.

Той разчита и на подкрепата на своя съотборник Йордан Александров в залата.

„Ние сме конкуренция, но на края на деня сме съотборници. Заедно сме от много време, почти от деца и се подкрепяме. Доброто представяне за мен е да си изиграя всичко, аз да съм доволен от себе си. Крайният резултат, разбира се, че е важен, но не толкова, колкото аз да си изиграя шестте уреда“, каза още Хъдълстоун.

„Конкуренцията винаги е била много висока, но винаги съм казвал, че и ние сме част от тази конкуренция. Както ние гледаме останалите, така и те ни гледат нас. Стига да си изиграем, стига да покажем това, на което сме способни, хората винаги ни гледат. Не бих казал, че се чувствам удобно на всички уреди, но също така не бих казал, че не се чувствам удобно. Винаги има риск, дори и да си в най-добрата форма и цяла година да си играл съчетания, когато излизаш на състезание, винаги е по-различно“, допълни националът.

Йордан Александров пък заяви: „Чувствам се много добре, подготвен съм, нямам големи контузии. Заминаваме утре, там една седмица ще имаме възможност да потренираме в залата, на подиума и мисля, че за понеделник сме готови. За мен няма големи промени в съчетанията, аз залагам повече на чистота и на шестте уреда. С по-чисто изпълнени съчетания ще имам шанс за доста добри оценки на отделните уреди и в многобоя", каза Александров.

Той спечели бронзови медали на висилка на Световните купи в Унгария и в Турция в последния месец.

"Все един медал дава малко повече самочувствие, но все пак на индивидуален уред не е така. На това Световно първенство важен е многобоят, така че един уред нищо не означава, трябва и на шестте да се изиграе максимално най-добре. Напоследък имам малко проблеми с отскока на финала на успоредка, на две Световни купи ми изяде главата този отскок, на крачка от финала бях и на двете състезания, но няма как, трябва да се работи и да направя нещо, за да се получи. На моите съчетания, с моята трудност, на някои от уредите не са чак толкова сложни, но аз мога да компенсирам с успоредка и с висилка, а на другите просто трябва да съм максимално чист и да няма падения", добави Александров.

"В момента на всички контролни съм постоянен на всичките уреди. Но от доста време, от началото на кариерата ми на кон с гривни имам малко повече проблеми. Напоследък обаче съм доста по-стабилен на него и се надявам, че вече ще ми бъде силен уред, а не от по-слабите. Двамата с Дейвид си помагаме в залата, защото така трябва да бъде - приятелски отношения и да си помагаме. Това е най-важното. Ние сме на едно ниво", заяви още националът.

В залата за тренировката на двабата бе носителят на четири медала от олимпийски игри и легенда на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев. Той заяви, че очаква добро представяне от Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров на Световното първенство в Ливърпул.

"Подготовката премина доста добре, имайки предвид участието на Световните купи. Имахме финали и няколко медала. Очакванията за Световното първенство за топ 24, тъй като се брой за финал. Изключително голяма конкуренция. От Европейското вече участието на Световно първенство преминава през квалификации, не е както преди със заявяване на отбор или участници. Много е важна психическата нагласа, тъй като на контролните тренировки самата мотивация тук е много по-слаба. Сега като отидат в Ливърпул, като видят конкуренцията, това ще им даде повече хъс, повече желание за победа, защото съчетанията, които правят, са им добри, конкурентноспособни са. За мен винаги е било важно да успееш да се концентрираш, за да може да контролираш енергията и адреналина. Надявам се наистина, че те ще успеят, тъй като подготовката им премина добре, но всичко зависи от тях", каза Йовчев, който в момента е генерален секретар на Българската федерация по гимнастика.

Той не очаква скоро да има състезател, който да бъде от неговото ниво в спорта.

"Ако трябва да направя някакъв анализ, честно казано, не в близко бъдеще. Трудно ще бъде, но имаме добри състезатели, които са на по 20 години. Времето е пред тях, работят много, имат желание, добиват трудност и в сложните елементи, които изпълняват. Въпреки на време, но честно казано, трудно ще бъде за финал на отделен уред. Нищо не се знае, но да не тръгваме с голямата кошница, да сме реалисти, гоним си топ 24, което е две квоти. Бавно така се съживява спортната гимнастика у нас, така че залагаме единствено на Дейвид Хъдълстоун и Йордан Александров да представят по най-добрия начин себе си и България", заяви Йовчев.

Той добави, че скоро в националния отбор ще има повече конкуренция.

"Ние има отборно призово класиране от Мерсин на Европейското първенство трето място на юношите. Някои от тях вече са пълнолетни и това е добре, защото те са много перспективни състезатели. Ще бъде трудно на тези, които са сега с някакви позиции в националния отбор. Ще има вече единоборство, което ще повдигне нивото на нашия спорт", коментира още Йордан Йовчев.

Мат Райън - от работа на гробището и доставки на храна до Лейкърс

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ